Rumunija protiv Albanije
Obje utakmice današnjeg dana odigrat će se u 21:00, a prva grupa za koju smo pripremili recepte jeste Rumunija i Albanija. Dvije jako lijepe države, sa zanimljivom kuhinjom.
Salată de vinete
Sastojci:
3 patlidžana srednje veličine
70ml suncokretovog ulja
1 mali luk, mljeven ili sitno isjeckan
1 čehno bijelog luka
1/2 šolje majoneze
sol i biber
sjeckani paradajz i tvrdo kuhano jaje za ukrašavanje
Priprema:
Izbockajte patlidžan viljuškom i propržite kratko. Uklonite kožu od patlidžan, iscijedite gorke sokove, i usitnite ga fino nožem dok ne liči na pastu. U veliku posudu kombinirjate sjeckani patlidžan sa uljem, majonezom, lukom i bijelim lukom, te začinite sa biberom i soli. Pastu ukrasite sa svježim povrćem, kiselim krastavcima, i kuhanim jajima.
Ovaj namaz se jede hladan na kriški heljba kao predjelo.