Huligani ukrali spektakl i pobjedu, Terimova raspuštena vojska i spretni Azzurri

Fudbal
Huligani ukrali spektakl i pobjedu, Terimova raspuštena vojska i spretni Azzurri
Osmi dan na Evropskom prvenstvu ponudio nam je dosta uzbuđenja. Program su otvorili Italijani i Šveđani, a mnogi su s nestrpljenjem iščekivali da vide šta će Ibra pružiti. Međutim, na ovom takmičenju ostao nam je itekako dužan, baš kao i njegove kolege.

Osmi dan na Evropskom prvenstvu ponudio nam je dosta uzbuđenja. Program su otvorili Italijani i Šveđani, a mnogi su s nestrpljenjem iščekivali da vide šta će Ibra pružiti. Međutim, na ovom takmičenju ostao nam je itekako dužan, baš kao i njegove kolege.

Nakon spretnog remija s Irskom, Šveđani danas nisu uputili ni udarca ka golu Buffona. Očito je da su Skandinavci igrali na bod, a prvo poluvrijeme ovog duela bilo je vjerovatno i najdosadnije do sada. U nastavku meča gledali smo nešto bolji meč, u kojem su očekivano dominantiji bili Azzurri. Tek u posljednjih 10 minuta vidjeli smo onu očekivanu Italiju. Prvo je Parolo uzdrmao prečku udarcem glavom, a erupcija oduševljenja na tribinama među navijačima uslijedila je dvije minute prije isteka regularnog dijela.

Bila je to jednostavna akcija, koju je majstorski završio mnogo osporavani Interov napadač Eder. Fudbaler brazilskog porijekla prošetao se kroz protivničku odbranu, baš u stilu najboljih golgetera svijeta. Golman Isaksson bio je potpuno nemoćan, te je Italija tako stigla na korak od drugog kruga. Do kraja su mogli i uvjerljivije slaviti, da Candreva u sudijskoj nadoknadi nije bio škrt i da je uposlio usamljenog Edera. Ostalo je 1:0, mada su u posljednjem napadu Šveđani tražili penal. Ipak, pištaljka sudije Kassaija ostala je nijema, iako da je pokazao na bijelu tačku, bar se čini, ne bi mu se moglo puno zamjeriti. Italija na radost mnogobrojnih navijača je nastavila s pobjedama, a i sam sam prognozirao da bi mogli biti pravo osvježenje Eura. Moram ponoviti da je Zlatan potpuno podbacio, te će Šveđani u posljednjem kolu morati juriti trijumf protiv neugodne Belgije.

Hrvatska je opet odigrala dobar meč, ali u finišu ispustila je trijumf nad Česima. Vatreni su bili potpuno dominantni do 75. minute, a onda je uslijedio pad. Prvu priliku vidjeli smo nakon 20-ak minuta igre, kada je jednu dobru loptu na peterac uputio Mandžukić, a zamalo zakasnio danas odlični Perišić. Nakon toga, tačnije u 37. minuti, Rakitić je zaprijetio, ali odlično brani Petr Cech. Međutim, samo nekoliko trenutaka kasnije pomoći mu nije bilo. Jedna izgubljena lopta na sredini terena i Ivan Perišić u stilu najvećih majstora pogađa malu mrežicu. Do odmora i Domagoj Vida je mogao dokosuriti Čehe, ali se spetljao i ostalo je 1:0. Samo 15-ak minuta u nastavku bilo je dovoljno našim susjedima da postignu i drugi gol. Opet je to bila loša reakcija češke odbrane, a Ivan Rakitić majstorski je prebacio Cecha za 2:0.

U tim trenucima činilo se da su Vatreni na pragu novog trijumfa i prolaska u drugi krug, ali u posljednjih 15 minuta su itekako pali. Da se razumijemo, na to je utjecalo mnogo faktora, od povrede Luke Modrića pa do nevjerovatnog ispada huligana na tribinama koji su protiv HNS-a. Rezervista Skoda je veoma lijepim trzajem glavom savladao Subašića 14 minuta do kraja, te dao naslutiti da ćemo ipak gledati uzbudljiv finiš. Samo tri minute do kraja huligani su napravili medvjeđu uslugu ovoj sjajnoj generaciji Vatrenih, vjerovatno najboljoj u historiji. Meč koji je trebao biti rutinski priveden kraju i posvećen heroju Dariju Srni, pretvorio se u pravu noćnu moru. Bakljama su zasuli teren, a onda je izbila i međusobna tuča. To se itekako odrazilo na fudbalere, koji su u sudijskoj nadoknadi skrivili bespotreban penal. Vida je nespretno igrao rukom, a rezervista Necid zakucao loptu i postavio konačnih 2:2. Do kraja su naši susjedi bili i sretni što nisu izgubili meč, potpuno su psihički pali, te su sa suzama u očima dočekali kraj meča. Sramota za ovu državu i momke koji to apsolutno nisu zaslužili. Sada nam preostaje sa sačekamo odluku UEFA-e, koja je hitno pokrenula disciplinski postupak.

Turska na ovom šampionatu izgleda kao razbijena vojska. Tako je bilo i večeras protiv Furije, koja je u potpunosti opravdala taj nadimak. Laganih 3:0 ne može pokvariti ni činjenica da Mažićevi pomoćnici nisu siglalizirali ofsajd kod drugog pogotka Morate. U listu strijelaca još se upisao i odlični Nolito. Možda i najbolji pokazatelj nemoći Terimove čete su zvižduci turskih navijača svome kapitenu Ardi Turanu, koji je uz Calhanoglua jedan od glavnih kandidata za najgoru postavu. Smatram da se evropski prvak do sada zagrijavao, a pravu snagu vidjet ćemo tek protiv Hrvatske.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite