Drugačije prvenstvo: Italija ili Švedska
Sastojci za 6 osoba
Bolognese umak:
700 g mljevenog mesa
2 crvena luka
7-8 češnja bijelog luka
1 veća mrkva
3 velika kašika nasjeckanog peršuna
1 tetrapak paradajz sosa
Vegeta/sol
Bešamel umak:
700 ml mlijeka
3 kockice maslaca
2-4 kašike glatkog brašna
prstohvat soli
Slaganje lasagna
2 kutije tjestenine za lasagne
2 paketića topivog sira u listićima
2 vrećice parmezana
1 šoljica mlijeka
Priprema
Bolognese umak:
Samljeti crveni luk, bijeli luk i mrkvu te ih na ulju prodinstati doljevajući malo po malo vode, oko 10-ak minuta.
Ubaciti mljeveno meso, prodinstati i njega poljevajući vodom dok ne promjeni boju.
Ubaciti peršun, paradajz, vegetu i politi s 2 šoljice vode te lonac nepotpuno poklopiti.
Kuhati 40-ak minuta dok se voda ne ispari i umak se ne zgusne da se ne bi razljevao kod rezanja lasagna.
Bešamel:
U lonac uliti mlijeko, staviti 3 kockice maslaca, par kašika glatkog brašna ovisno o gustoći umaka i malo soli.
Kuhati dok ne zavrije i dok se ne zgusne kao krema za kolače, ako je rijetko dodati brašna. Kad se pogustilo,
bešamel uliti u Bolognese umak i promješati. Po potrebi dodati još vegete ili soli.
Slagati tjesteninu vodoravno, uliti 3-4 kutljačice umaka, iskidati listiće topivog sira ili poredati cijele na umak, posuti bogato paremezanom.
Ponovno slagati tjesteninu, umak, sir na listiće, parmezan.
Zadnji red složiti tjesteninu, malo namazati s umakom da ne budu bijele i posuti parmezanom da se zapeku.
Politi s 1 šoljicom mlijeka i kašikom malo podići lasagne da mlijeko uđe u sve djelove lasagne.
Peći na 180°C 45 min dok mlijeko ne ispari i dok se vidljivo ne zapeku. Ostaviti 10 min da odmore i tek onda rezati.