Ukrajina protiv Sjeverne Irske - ko će večeras biti vaš pobjednik
Varenike sa jabukama
Sastojci
Za tijesto:
200 g pšeničnog glatkog brašna
100 g heljdinog brašna
2 jaja
½ kašike soli
100-150 ml vode
Za fil:
600 g jabuka
70 g smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
½ kašike vimeta mljevenog
80 g mljevenih oraha
1 žličica naribane limunove korice
Priprema
Od brašna, jaja, soli i vode umijesite glatko tijesto i pokriveno ostavite stajati 15 minuta. Oguljene jabuke naribajte. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Ovako pripremljene jabuke ostavite stajati oko 5 minuta. Jabuke ocijedite, a zatim im dodajte mljevene orahe i naribanu limunovu koricu. Pripremljeno tijesto tanko razvaljajte. Tijesto narežite na kvadrate 5×5 cm.
U sredinu svakog kvadrata stavite kašiku fila od jabuka.Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom, a zatim fil pokrijte drugim kvadratom tijesta. Prstom ili vilicom utisnite rubove tijesta. Pripremljene varenike kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 8-10 minuta i ocijedite. Med malo zagrijte i dodajte limunov sok te polijte varenike.