Neobični rivali: Engleska protiv Velsa
Engleski karamel kolač
Sastojci
Sočni biskvit:
180 g brašna
1 prašak za pecivo
50 g maslaca
160 g šećera
2 jaja
oko 200 g datula
oko 2 dcl vode
Karamel preliv
140 g šećera
50 g maslaca
300 ml slatkog vrhnja (ili mlijeka u "dijetalnoj" varijanti
Biskvit:
Datule očistiti, nasjeckati i preliti s vodom. Prokuhati 5 minuta i kad se ohladi izmiksati u blenderu skupa s vodom u kojoj su se natalpale.
Miksati šećer i maslac, dodati jaja, zatim pire od datula, brašno, prašak za pecivo. Sve dobro izmiksati.
Peći u namašćenom kalupu ili u kalupićima za muffine na 180 C, 30- 45 minuta (provjeravati dok čačkalica nije suha).
Preliv:
Karamelizirati šećer, dodati maslac i slatko vrhnje (mlijeko) i kuhati dok se ne rastopi.
Posluživanje:
Biskvit bogato zaliti (može toplim) karamel prelivom sa svih strana, i poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili orasima.