Drugačije prvenstvo: Rumunija ili Švicarska
Rumunjska - Tochitura s mamaligom (palentom)
Sastojci 6 osoba:
1 kg mesa bez kosti
5 kašika ulja (50 ml)
100 ml vode
1 kašika vgete
Mamaliga:
sol i biber
800 ml mlijeka
20 g maslaca
200 g palente
120 g dimljene kobasice
1 luk (80 g)
1 kašika slatke mljevene paprike
1 zelena paprika
6 češnja bijelog luka
250 g Sjeckanog suhog paradajza
Polutvrdi sir (80 g)
Priprema:
Meso narežite na kockice. U dublju, širu posudu ulijte ulje i vodu i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ulje ne bude vruće. Dodajte meso, pospite jednom kašikom Vegete i kuhajte poklopljeno oko 1 sat na laganoj vatri. Za to vrijeme pripremite palentu. U posoljeno, kipuće mlijeko dodajte maslac i umiješajte kukuruznu krupicu. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kad je meso skoro gotovo dodajte sitno nasjeckani luk, na kockice narezanu papriku crvenu i zelenu i protisnuti češnjak.
Kratko prokuhajte i dodajte sjeckani paradajz. Začinite s biberom. Kuhajte još 10-ak minuta.