Rusija protiv Slovačke - ko će odnijeti pobjedu
Lenivie golubtsy/ruske lijene sarme/lažna sarma
Sastojci:
Za rižu:
120 gr Riža
300 ml vode
1/3 kašičice soli
Kupus:
1 srednji luk
1 mali kupus ili 1/2 velikog
1 kašičica ulja
Ostalo:
500 g mljevene junetine
½ kašičice slatke mljeve paprike
¼ kašičice ljute mljevene paprike
½ kašičice češnjaka granule
1 jaje
so
biber
Umak:
250 ml pasirane rajčice
250 ml - pola vrhnje za kuhanje pola mlijeka 2,8%
so
biber
kiselo vrhnje za serviranje/opcionnalno
Priprema:
Stavite rižu da se kuha tako da u lonac stavite rižu ,dodajte so i vodu. Pustite da kuha dok riža ne postane mekana i dok ne upije svu tekućinu. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi. Naribajte kupus na rende. Luk isjeckajte na sitno. U loncu zagrijte ulje pa na njemu kratko ispržite luk da uvene/3min. Dodajte naribani kupus pa nastavite pržiti 5 minuta da kupus uvene. Odlozite da se sve lagano ohladi.
U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte rižu, izrendani kupus, začine i jaje. Sve dobro dobro promiješajte rukom da se poveže. Po potrebi dodajte malo krušnih mrvica da sve bude kompaktno. Formirajte duguljaste polpetice /trebalo bi vam ispasti 8-10kom, naravno više ili manje ovisi o veličini i vašoj želji. U tavi ili plitkom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepecite polpete sa svih strana.
Kad budu pečene podlijte ih pasiranom rajčicom i kombinacijom vrhnja i mlijeka. Pustite da se sve na laganoj vatri kuha oko 15 min.
Kratka napomena: Ako želite više umaka slobodno povećajte u jednakim omjerima sastojke za umak. Servirajte toplo sa kuhanim krompirom, pireom, rižom i kiselim vrhnjem.