Drugačije prvenstvo: Portugal vs. Island
Zadnja utakmica petog dana.
Caldo verde – zelena povrtna supa
Sastojci za 4 osobe:
500 g kelja
Sol i biber
1 kašika nasjeckanog peršuna
2 češnja bijelog luka
100 g luka
3 kašike maslinova ulja
250 g krompira
1 kašika Vegete
Priprema:
Krompir ogulite i narežite na četvrtine, kelj na rezance, a luk sitno nasjeckajte. Na ugrijanom ulju propecite nasjeckani luk i dodajte bijelo luk, krompir, kelj i Vegetu te zalijte vrućom vodom da prekrije povrće. Promiješajte i pokriveno kuhajte dvadesetak minuta dok povrće ne omekša.
Toplo povrće zajedno s tekućinom usitnite i vratite u posudu. Dodajte još 400 ml vode i biber te kratko prokuhajte.
Posluživanje:
Zelenu supu posolite po potrebi, pospite peršinom i poslužite. U supu je moguće dodati i isprženu kobasicu.