ODATA POČAST CIVILNIM ŽRTVAMA

24. godišnjica stradanja u Pionirskoj ulici: Višegrad je danas suzama nakvašen

Objavljeno:14.06.2016 - 16:45
A A A Times Arial

U znak sjećanja na višegradske žrtve iz 1992. godine, danas je održana protestna šetnja, komemoracija i polaganje vijenca na stratištu u Pionirskoj ulici, uz poruku da se „živa lomača“ nikome i nikada ne ponovi.

Kako su nam istakli učesnici, skup je prošao bez ikakvih incidenata, što u protestnoj šetnji kroz grad, što na komemoraciji i polaganju vijenca, te da su imali veliko obezbjeđenje.

Zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu dogodio se na današnji dan, prije 24 godine, kada je 72 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Adema Omeragića, koja je potom zapaljena. Najmlađa žrtva bila je stara samo dva dana, a najstarija oko 90 godina.

Komemoraciji je danas prisustvovalo i šest potomaka žrtava stradalih u Pionirskoj ulici.

Iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), koji su također prisustvali današnjem skupu, kazali su nam da od predstavnika vlasti iz Republike Srpske niko nije prisustvovao na obilježavanju.

„Ono što je najžalivija činjenica jeste da se još uvijek ne zna gdje su tijela žrtava, odnosno da Općina Višegrad, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, pa i Međunarodni komisija za traženje nestalih, nisu se dovoljno potrudili za pronalazak njihovih tijela. Kuća u Pionirskoj je očit primjer zločina koji se dogodio u jednoj ulici, u jednoj mjesnoj zajednici, u jednom naselju, u jednom gradu, a da niko od tih građana neće da kaže gdje su žrtve koje su ubijene u Pionirskoj“, kazao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a, za Novi.ba.

Dodao je da je u cijeloj situacije najzanimljivije to što Višegrad ne pokazuje volju za suočavanje sa prošlošću, te da zabrinjava to što je poricanje zločina, odnosno šutnja, zapravo - odobravanje zločina koji se dogodio.

Za ovaj zločin pravosnažnom presudom Haškog tribunala osuđen je Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Foto: Edvin Kanka Ćudić

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: