Šarići sutra (ne)napuštaju svoj stan

Bosna i Hercegovina
Šarići sutra (ne)napuštaju svoj stan
Kata i njeno dvoje djece nedavno su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon čega je od Općinskog suda u Mostaru zatražena nova odgoda deložacije, sve do konačnog rješenja Suda za ljudska prava.

Prema nalogu Općinskog suda u Mostaru penzionerka Kata Šarić iz Mostara sutra bi u jutarnjim satima trebala biti  deložirana iz svog stana u Vukovarskoj ulici. Kata i njeno dvoje djece nedavno su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon čega je od Općinskog suda u Mostaru zatražena nova odgoda deložacije, sve do konačnog rješenja Suda za ljudska prava.
 
Općinski sud je, pak, prije nekoliko dana Šariće obavijestio da neće odgoditi izvršenje deložacije pod obrazloženjem da u samom “Zakonu ne postoji uporište za takvo postupanje suda”.
 
Podsjetimo, mostarska penzionerka stan je izgubila nakon što je njen pokojni suprug Bariša izgubio sudski spor sa Mehmedom Mušićem iz Drežnice.
 
Bariša je u međuvremenu preminuo, a Mušiću je sudskom odlukom naloženo da ukloni put koji je bio predmet spora, s tim da je na ime sudskih troškova Bariša trebao platiti iznos od 4500 maraka maraka. Troškovi su se popeli na iznos od preko 8 hiljada maraka. Kata Šarić tvrdi da je Sud iskoristio njenu neukost, kao i da nije valjano obavještavana o toku procesa prinudne naplate troškova suda. Stan joj je oduzet i prodat uposlenici suda Vesni Milas.
 
Građani Mostara su koncem januara svojim tijelima spriječili prvu deložaciju Kate i njezino dvoje nezaposlene djece koji žive od 286 maraka Katine penzije. Okupilo se pred zgradom u kojoj Šarićevi žive oko 300 građana koji su, kako su govorili, svojim dolaskom nastojali spriječiti nepravdu koja im je nanesena. Živi zid su predvodili aktivisti Minoresa. Oni su se danas oglasili sa porukom odaslanom Vesni Milas koja je otkupila stan od Šarića.
 
“Minores je od početka javno istupao i pokušavao djelovati na miran i civilizovan način, pokušavajući spriječiti negativne posljedice za jednu socijalno ugroženu porodicu u Mostaru. U slučaju Kate Šarić i njene borbe protiv nepravednog sistema, Minores je javno istupao u ime nekolicine pojedinaca koji su odradili ogroman posao, ali koji se nisu htjeli previše medijski eksponirati.
 
Već u par navrata pokušavali smo dogovoriti otkup stana s novim kupcem, kako bi porodica Šarić mogla ostati u stanu, međutim pregovori su svaki put propadali zbog nejasnih i nerealnih uslova, koje je kupac (Vesna Milas) pred nas postavljao, a s kojima mi nismo imali nikakve veze. Konkretno se radi o demantovanju pojedinih novinara, s kojima nismo povezani i koji su radili svoj posao. Naš cilj nikada nije bila borba protiv konkretnih pojedinaca, nego borba za jednu porodicu, koju je nepravedni sistem, zahvaljujući njihovom neznanju i neupućenosti, prevario i iskoristio.
 
Budući da je deložacija već najavljena za srijedu (15. 6.), ovim putem želimo spriječiti nemile scene i još jednom javno apelujemo na kupca stana da prihvati našu ponudu i uzme novac koji je dao za stan. Budući da je novac već prikupljen, spremni smo otkupiti stan te još platiti sve njihove dodatne troškove. Nama je jedini cilj da porodica Šarić (bez obzira na sva razočarenja i mane) ostane u svom stanu.
 
Druga strana već ima i naše kontakte i kontakt našeg advokata, koji je posredovao u cijelom slučaju i srdačno se nadamo da će nam što prije odgovoriti i prihvatiti našu ponudu, kako bi ova cijela priča napokon dobila sretan kraj”, navedeno je u otvorenom pismu Minoresa.

Ne propustite