Drugačije prvenstvo: Irska ili Švedska ko će vas osvojiti
Colcannon je tradicinalno irsko jelo, jednostavno za pripremu, a mješavina je kremastog pire krompira u kombinaciji s keljom ili slatkim kupusom
Sastojci za 4 osobe:
4 crvena krompira oguljena i izrezana na velike komade
Sol i biber
5-6 kašika maslaca
3 šoljice nasjeckanog kelja, kupusa ili blitve
½ šoljice nasjeckanog mladog luka
1 manja šoljica mlijeka ili vrhnja
Priprema:
Krompir stavite u lonac srednje veličine i prelijte hladnom vodom. Dodajte 2 kašike soli i čekajte dok ne zakipi. Smanjite vatru i kuhajte još petnaestak minuta, dok krompir ne omekša. Ocijedite ga i ostavite sa strane.
Vratite lonac na srednje jaku vatru. U njemu rastopite maslac i dodajte nasjeckani kelj ili kupus. Kuhajte nekoliko minuta dok ne uvene i pusti vodu.
Dodajte mladi luk i miješajte jednu minutu. Ulijte mlijeko ili vrhnje, te dobro promiješajte i dodajte krompir. Smanjenjite toplinu i vilicom usitnite krompir i ostalo lisnato povrće. Maknite s vatre, zasolite i u sredini napravite rupu i dodajte još žlicu maslaca.
Servirajte dok je vruće.