Španija ili Češka Republika - ko je vaš favorit
Gazpacho - hladna povrtna supa
Sastojci za 6 osoba:
800 g paradajza
2 velike zelene paprike
1 manji krastavac
100 g luka
100 g dan starog bijelog hljeba
4 češnja bijelog luka
100 ml maslinovog ulja
2-4 male kašike vinskog octa (može i jabukovo)
Sol i biber
800 ml vode
1 mala kašika Vegete
Za serviranje:
1 zelena paprika
1 glavica luka
1 veći paradajz
100-150 g bijelog hljeba
Priprema:
U 800 ml vode prokuhajte Vegetu i ohladite je. Hljeb narežite na komadiće i namočite s malo pripremljene supe s Vegetom.
Očišćenu papriku, krastavac, luk i paradajz narežite na kocke. Nakon toga povrće usitnite, dodajte namočeni hljeb, bijeli luk, maslinovo ulje, ocat i ohlađenu supu s Vegetom. Sve dobro izmiješajte tako da dobijete homogenu smjesu, po potrebi pasirajte štpnim mikserom.
Dobiveni gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu i začinite svježe mljevenim biberom i dosolite po želji. Pokriveno ostavite u frižider oko 3 sata da se dobro rashladi.
Za serviranje gazpacha pripremite neposredno prije posluživanja sljedeće namirnice: sitno narezani paradajz, luk i papriku. Hljeb također narežite na kockice i po želji ga popecite na malo maslaca.
Posluživanje:
Narezano povrće i hljeb složite zasebno u male zdjelice koje posložite oko zdjele rashlađenog gazpacha.