Poljska ili Sjeverna Irska ko je danas vaš favorit
Botwinka – supa od cvekle
Za 4 porcije potrebno je:
1 litar vode
6 mladih cvekli
2 mrkve
2 deblje stabiljke c100 ml kisele pavlake
sok od pola limuna
2 čehna bijelog luka
1 kafena kašika soli
1 kafena kašika bibera
1 supena kašika šećera
Priprema:
Cveklu, mrkvu i celer ogulite i očistite, te nasjeckajte, a bijeli luk propasirajte na presu. U dubljoj šerpi ili zagrijte maslinovo ulje pa dodajte cveklu, mrkvu, celer i bijeli luk pa propržite na srednjoj vatri 5 minuta. Naspite vodu i pojačajte vatru, te kuhajte 20 minuta.
Kada povrće omekša dodajte oprane i nasjeckane stabljike i listove cvekle, limunov sok, balzamik sirće, so, šećer i kuhajte još 10 minuta. Skinite sa vatre, pobiberite po ukusu i uz pomoć štapnog miksera ispasirajte supu. Dodajte kiselu pavlaku i sve dobro promiješajte.