Turska ili Hrvatska ko će odnijeti titulu za najbolje jelo
Sastojci za 4 Pide-pizze:
260 g brašna
1 mala kašika suhog kvasca
½ male kašike šećera
2-3 male kašike maslinovog ulja
100 ml jogurta
140 ml mlake vode
Punjenje:
150 g sira
5-6 kašika jogurta
Salama
Paradajz
Priprema:
Brašno, kvasac i šećer izmiješajte zajedno, zatim pomješajte mlaku vodu, jogurt, sol i maslinovo ulje te dodajte brašnu i umijesite glatko tjesto. Tijesto premažite sa malo maslinovog ulja i ostavite da stoji.
Kad se tjesto diglo na pobrašnjenoj podlozi ga malo primjesite i podijelite na 4 kugle, te svaku kuglu razvijte na debljinu od 1.5 cm.
Sada rubove oblikujte u brodiće, te svaki od njih napunite jogurtom i sirom. Imajte na umu da Pide možete puniti kako želite, tako da na sir i jogurt možete staviti salamu, paradajz, masline, jednostavno prilagodite svom ukusu.
Kada ste zadovoljni brodićima stavite ih na papir za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni (220 sepeni) sve dok ne dobiju lijepu rumenu boju.