Drugačije prvenstvo: Albanija vs. Švicarska
Tave kosi – meso i riža zapečeni u jogurtu
Sastojci za dvije porcije:
2 veća komada jagnjetine
5-6 kašika kuhane riža
500ml kremastog jogurta
1 mala kašika ruzmarina
2-3 mala kašika peršuna
3 jajeta
50g maslaca
2 kašike brašna
1/2 male kašike bibera
1 mala kašika soli
1 kocka za supu (ukoliko nemate može veća kašika vegete)
Priprema:
Prvi korak je da maslac podijelite na 3 jednaka dijela. Jedan dio stavite u dublju tavu i zagrijte, zatim dodajte jagnjetinu koju ste malo posolili i pobiberili, te i propržite sa svaku strane 4-5 minuta, dok se fino ne zapeče. Veću tepsiju premažite uljem, te pola riže raporedite ravnomjerno, zatim dodajte meso koje ste narezali na manje komade. Preko mesa stavite ostatak riže i pospite ruzmarinom i peršunom. U masnoću gdje ste pržili meso dodajte kocku (vegetu) i promiješajte.
Sada u lonac stavite drugi dio maslaca i brašno.
Zagrijte i popržiti da brašno malo požuti, 1-2 minute je dovoljno. Zaliti sa istopljenom kockom i promiješajte da se tekućina malo zgusne i posolite. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, zatim umiješajte jogurt i umućena jaja. Tu smjesu prelijte preko riže i mesa, te na kraju dodajte treći dio maslaca u komadićima. Staviti u peć na 180 stepeni i neka se peče oko 40 minuta.
Ukoliko ovo jelo pravite sa piletinom, onda umjesto ruzmarina dodajte majčinu dušicu.