Drugačije prvenstvo - Tradicionalna jela Francuske i Rumunije

Aktuelno
Drugačije prvenstvo - Tradicionalna jela Francuske i Rumunije
Povodom Evropskog prvenstva 2016 godine za vas smo pripremili seriju članaka koji će prikazivati tradicionalna jela timova. Večeras u 21:00 igraju Ruminija i Francuska, pa smo za vas pripremili dva fantastična jela: Poulet rôti au vin rouge i Frigărui.

Poulet rôti au vin rouge - piletina pečena u crvenom vinu

Sastojci:
1,5kg piletine
700g malih krompira s korom
6 mrkvi
3 glavice crvenog luka

Marinada:
150ml crvenog vina
2 kašike koncentrata paradajza
½ kašike suhih listića majčine dušice 
½ kašike suhog mažurana 
100ml crnog vinskog octa
So i biber

Priprema

Za marinadu pomiješajte zajedno koncentrat paradajza, crveno vino ,ocat i začine. Piletinu očistite od viška masnoće, operite, osušite, dobro posolite i pobiberite. Nakon toga stavite piletinu u marinadu. Dobro promiješajte i tako ostavite u frižideru najmanje 30 minuta ili cijelu noć.

Operite krompir i stavite u lonac sa vodom. Nakon što prokuha voda lagano posolite i pustite da krompir kuha 5 minuta, zatim ga ocijedite. Očistite mrkvu i luk i zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

U keramičku tepsiju stavite samo malo maslinovog ulja, i na dno poredajte luk, krumpir i mrkvu. Na ovo povrće složite isječenu piletinu i polijte sve sa 150ml vode i ostakom marinade. 

Pokrijte folijom, pa ostavite da se peče 30 do 40 minuta. Skinite poklopac ili uklonite foliju, pa nastavite peči još 20 minuta dok koža ne bude zlatne boje.

Ne propustite