Drugačije prvenstvo - Tradicionalna jela Francuske i Rumunije
Poulet rôti au vin rouge - piletina pečena u crvenom vinu
Sastojci:
1,5kg piletine
700g malih krompira s korom
6 mrkvi
3 glavice crvenog luka
Marinada:
150ml crvenog vina
2 kašike koncentrata paradajza
½ kašike suhih listića majčine dušice
½ kašike suhog mažurana
100ml crnog vinskog octa
So i biber
Priprema
Za marinadu pomiješajte zajedno koncentrat paradajza, crveno vino ,ocat i začine. Piletinu očistite od viška masnoće, operite, osušite, dobro posolite i pobiberite. Nakon toga stavite piletinu u marinadu. Dobro promiješajte i tako ostavite u frižideru najmanje 30 minuta ili cijelu noć.
Operite krompir i stavite u lonac sa vodom. Nakon što prokuha voda lagano posolite i pustite da krompir kuha 5 minuta, zatim ga ocijedite. Očistite mrkvu i luk i zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
U keramičku tepsiju stavite samo malo maslinovog ulja, i na dno poredajte luk, krumpir i mrkvu. Na ovo povrće složite isječenu piletinu i polijte sve sa 150ml vode i ostakom marinade.
Pokrijte folijom, pa ostavite da se peče 30 do 40 minuta. Skinite poklopac ili uklonite foliju, pa nastavite peči još 20 minuta dok koža ne bude zlatne boje.