Bogat repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo za kraj sezone

Kultura
Bogat repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo za kraj sezone
Narodno pozorište Sarajevo (NPS) priredilo je poštovaocima teatarske scene za juni, koji je ujedno i završnica umjetničke sezone, iznenađenja i popuste, omogućujući dolazak na sve predstave u ovom mjesecu po jedinstvenoj cijeni ulaznica u iznosu od 10 KM za sve kategorije sjedišta.

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) priredilo je poštovaocima teatarske scene za juni, koji je ujedno i završnica umjetničke sezone, iznenađenja i popuste, omogućujući dolazak na sve predstave u ovom mjesecu po jedinstvenoj cijeni ulaznica u iznosu od 10 KM za sve kategorije sjedišta.

Kao znak pažnje neke od posjetilaca NPS će nagraditi i besplatnim ulaznicama.

- Ispratimo zajedno ovu pozorišnu sezonu, jer vi ste bila naša inspiracija kako bi svaka naša premijera ugledala svjetlost dana. Vaš aplauz nas je vodio do zvijeda gdje se ponekad činilo nemoguće popeti, ali uz vas mi smo to uspjeli - navodi se u saopćenju NPS.

Predstava "Buba u uhu" u režiji Admira Glamočaka bit će izvedena 10. juna. To je jedan od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

Satirična komedija "Prosjačka opera" u režiji Kokana Mladenovića na repertoaru je 13. juna. Ovaj komad je 1728. godine napisao John Gay koji govori o jednoj državi koja se raspada, državi u kojoj ne postoji više nikakav moral, gdje zakoni postoje, ali se primjenjuju isključivo na sirotinji, i u kojoj politika, izvršna vlast, sudstvo, policija i visoki kriminal rade zajedno protiv običnog, malog čovjeka.

U predstavi "Prosjačka opera" igraju Andrea Aković, Darja Badnjević, Amina Begović, Mak Čengić, Vedran Đekić, Saša Krmpotić, Mirvad Kurić, Merima Lepić, Riad Ljutović, Emina Muftić, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Milan Pavlović, Sanela Pepeljak, Vedrana Seksan, Aleksadar Seksan, Ermin Sijamija i Slaven Vidak.

Utorak, 14. juni idealna je prilika da publika uživa u vrsnoj glumi doajena bh. glumišta: Zijaha Sokolovića, Josipa Pejakovića, Vesne Mašić, i drugih, koji će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti dramsku predstavu "Divlje meso", rađenu prema tekstu makedonskog pisca  Gorana Stefanovskog u režiji Dine Mustafića.

Predstava je na eminentnim festivalima višestruko nagrađivana u BiH i regiji.

Na sceni NPS 17. juna solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će W. A.  Mozartovu operu "Don Giovanni" u režiji Aleksandra Nikolića, dok je 21. juna na repertoaru komični balet “Pepeljuga” u koreografiji Vasilij Medvedeva. Publika će, uz soliste, uživati u igri baletnog ansambla NPS, a sve uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojim će dirigovati Dario Vučić.

"Pepeljuga" u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva nam donosi ovu lijepu bajku na moderan i komičan način, a pri tome zadržavajući ljepotu klasičnog baletnog izričaja. Ona nas vodi u svijet glamura i modne industrije. Ekstravagantna scenografija i kostimi upotpunjuju ovaj baletni spektakl. Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović , pečat na neobične i orginalne kostime stavila je Amna Kunovac-Zekić.

"Rigoletto" Giuseppea Verdija na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden 24. juna. U  predstavi učestvuju solisti i Hor Opere NPS,  uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Ana Zorana Brajović gošća iz Srbije.

"Rigoleto" je opera melodrama u tri čina, koju je napisao italijanski kompozitor Giuseppe Verdi. Libreto za ovu operu napisao je Francesco Maria Piave na italijanskom jeziku, prema drami Viktora Igoa "Kralj se zabavlja". Opera je premijerno izvedena 11. marta 1851. godine u Veneciji.

(FENA)

Ne propustite