Bosanski ćevapi u domaćim lepinjama sa kajmakom
Bosanski ćevapi u domaćim lepinjama sa kajmakom
Ćevape vole svi Bosanci i Hercegovini i to je njihovo tradicionalno jelo. I turisti kad posjete BiH u restoranima traže da probaju te poznate, ukusne ćevape. Iako postoje male razlike u pripremanju ovog jela od grada do grada, suština je ista. Mi vam u videu donosimo veoma ukusan recept kojeg vrijedi pokušati napraviti.
Sastojci:
2 kg sitno sjeckanog mesa ( 1,5 kila janjetine i 500 gr janjetine)
5 čehni bijelog luka
2 kašikice sode bikarbone
20 g soli
100 ml vode
50 ml gazirane vode
Preljev za lepinje:
1 kocka goveđeg temeljca
oko 300 ml vode
Za "brzi" kajmak:
250 gr svježeg sira
100 gr maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
120 gr feta sira
100 ml slatkog vrhnja
3 kašike kiselog vrhnja
so po potrebi