"Grupa TNT - Alan Ford" 10. juna premijerno pred slovenačkom publikom

Kultura
"Grupa TNT - Alan Ford" 10.  juna premijerno pred slovenačkom publikom
"Grupa TNT - Alan Ford" naziv je predstave bazirane na kultnom italijanskom stripu koja će u režiji istaknutog srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića premijerno biti izvedena 10. juna na sceni Gledališča Koper, rađena u koprodukciji tog slovenskog pozorišta i Kamernog teatra 55.

"Grupa TNT - Alan Ford" naziv je predstave bazirane na kultnom italijanskom stripu koja će u režiji istaknutog srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića premijerno biti izvedena 10. juna na sceni Gledališča Koper, rađena u koprodukciji tog slovenskog pozorišta i Kamernog teatra 55.

Sarajevska premijera predstave u Kamernom teatru 55 očekuje se najesen, a uloge karakternih likova iz ovog popularnog stripa, poput Broja 1, Alana Forda, Boba Rocka, Mister Hika i drugih, utjelovit će Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Reditelj Kokan Mladenović u razgovoru za Fenu navodi da je riječ o stripu sa družinom TNT, kao jednom od kultnih činjenica naše mladosti i nečega što je činilo zanimljivost bivše Jugoslavije, donoseći mnogo dobre zabave, crnog humora i satire.

"A upravo ta satirična ravan je nešto što nas je zanimalo dok smo radili na ovoj predstavi. Kako da napravimo jednu potpuno novu epizodu i da "Alan Ford" ne bude samo jedan muzejski i dragi eksponat naše mladosti, nego da nas se i danas jako tiče. U tom smislu smo angažovali sjajnog Predraga Lucića, nekadašnjeg "feralovca" iz Splita, čovjeka koji piše hrabro i satirično, te neumoljivo o devijacijama današnjeg društva", istaknuo je.

Tako je nastala potpuno nova epizoda "Alan Forda" pod nazivom "Povratak otpisanih", temeljena na današnjem trenutku svjetske scene.

"Ta epizoda govori o trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, demistifikaciji svih lažnih vrijednosti Evrope koje pokazuju svu svoju zatvorenost i netoleranciju, te koje kroz industriju straha i žice ustvari donose ogromnu korist onim pojedincima koji na toj industriji i rade", ocijenio je Mladenović.

Mišljenja je da će krajnji proizvod biti predstava koja nije samo odličan spoj sarajevskih i slovenskih glumaca, nego i duhovito ruganje onome što čini sadašnji evropski trenutak.

Ističe da su svi iz kompletne družine TNT, na koje su čitaoci stripa navikli, lijepo i vješto upleteni u priču predstave, zbog čega se jako raduje što će se svi opet uživo sresti s jako zanimljivim junacima, i to u onoj epizodi koju niko nigdje neće moći da vidi osim na sceni Kamernog teatra 55 i Gledališča u Kopru. To je, naglasio je, potpuno novo čitanje stripa o kojem svi znamo gotovo sve.

Predstava je već završena, a u toku je finaliziranje pojedinih tehničkih detalja. Mladenović naglašava da je tokom rada bilo izuzetno zanimljivo spajati te dvije energije i dvije različite dramske škole - sarajevsku i ljubljansku.

"Bilo je tu dosta istraživačkog posla, trebalo je naći šta je to iz stripa univerzalno i vječito te koji su to duhoviti komentari i dobri dijelovi zapleta primjenjivi i dan-danas, a šta je ono što je nužno novo. Igrati strip nije nimalo lako, to podrazumijeva vrlo sofisticirani stil glumačke igre. Glumci trebaju postići posebnu ekspresiju i brzinu igre, ali mislim da smo se na kraju odlično spojili, jako sam zadovoljan i sarajevskom i slovenačkom ekipom", zaključio je Kokan Mladenović.

Jedan od aktera predstave slovenski glumac Aleš Valič istaknuo je za Fenu da je riječ o odličnom projektu u kojem se na sceni nalaze četiri glumca iz Slovenije i pet iz BiH. Smatra da je upravo ta činjenica već po sebi zanimljiva.

"Tekst je jako poseban. Predrag Lucić je napisao neku varijantu čiji su likovi rađeni po stripu "Alan Ford", ali to je ipak nešto drugo. Tekst se referira na ovu evropsku situaciju, strah pred migrantima. U komadu je dosta songova, mislim da ih je deset, a i jako puno pokreta, plesat ćemo ko ludi. Super je raditi s mladim glumcima uvijek, to je neka nova energija", kazao je.

Dodaje da su za predstavu uzeti "uzorci" likova iz "Alan Forda", uz ocjenu da strip omogućava ulazak u pojedine čiste stilizirane stvari. Najavljuje da će predstava biti jako kvalitetna i posebna, a i likovno zanimljiva.

Grupa TNT osnovana je od Broja 1, a njezini su stalni članovi "tajni agenti" Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija. Pod vodstvom prapovijesnoga paraplegičara grupa rješava brojne kriminalne zaplete i ulazi u razne situacije. Tajni agenti, međutim, od toga nemaju neke velike finansijske koristi, već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica na Petoj Aveniji u New Yorku, koja im služi kao paravan.

Prvi broj "Alana Forda" izašao je u Italiji, u maju 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost, ali poslije 75. broja dolazi do postupnog ali stalnog pada u nakladi stripa. Raznim promjenama crtača i scenarista, tokom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi koji su stripu davali dodatnu draž, a sam strip izgubio je osnovnu crno-humornu nit.

Strip je bio izdavan u Francuskoj, gdje je ukinut nakon dvanaest izdanja, Danskoj gdje je prestao izlaziti nakon samo šest epizoda, Brazilu sa samo tri izdanja i u bivšoj Jugoslaviji. Zanimljivo je da je "Alan Ford" postigao najveću slavu na području bivše Jugoslavije, što se tumači na različite načine.

Izvor: FENA

Ne propustite