Čistači memorije

UPOZORENJE: Ukoliko imate ovu aplikaciju, odmah je izbrišite sa vašeg telefona!

Objavljeno:26.07.2017 - 18:58
A A A Times Arial

"Task killeri" i "čistači memorije" za Android uređaje su među najpopularnijim aplikacijama na Androidu, posebno među uređajima sa gigabajtom ili 512 megabajta RAM memorije. Ljudi vole ove aplikacije, ali one, izgleda, donose više nevolja na Androidu, nego što mu pomažu.

Prema portalu "PhoneArena", ove aplikacije uopće ne bi trebalo koristiti, čak ni kada je zauzetost sistema ili memorija za aplikacije na 90 ili više odsto.

Navike sa računara nas uče da je bolje imati što više slobodne RAM memorije, kako bi uređaj radio bolje. Ipak, način na koji računar i telefon tretiraju RAM memoriju se razlikuje, posebno u slučaju Androida. Google je RAM osmislio tako da "uvijek bude pun".

Zapravo, aplikacije ostaju uključene u pozadini, a to im, između ostalog, omogućava i RAM memorija, kako bismo u realnom vremenu dobijali obavještenja i informacije. Aplikacije su, uglavnom, dizajnirane i napravljene tako da uvijek ostaju uključene u pozadini i kada ih Task Killerom ili Memory Optimiserom "ubijete", one će se opet oživjeti za nekoliko sekundi - jednostavno, takve su, piše "Mondo".

"Neuništive" aplikacije su "Facebook", "FacebookMessenger", "Vine", "Twitter", "Viber", "WhatsApp", "Hangouts", "Evernote", zapravo većina aplikacija koju koristite svakodnevno. Čak i da ih ručno isključite, one će se kad-tad opet aktivirati. To im je posao, a Android će u pozadini svakako RAM napuniti do 80 ili 90 odsto kapaciteta čim ga vi ispraznite.

Na uređajima sa drastično ograničenim RAM kapacitetom, Android će s pokretanjem zahtjevnih RAM aplikacija, složenih programa i igara, zatvoriti aplikacije koje rade u pozadini, a najmanjeg su prioriteta i opet ih pokrenuti kad se napusti zahtjevna aplikacija ili igra.

Kada instalirate "Task Killer", ili "Auto Task Killer", vi zapravo gušite i zbunjujete telefon koji konstantno gasi, a potom aktivira aplikacije i tako ukrug. To negativno utiče na brzinu rada, povećava zauzetost uređaja i utiče i na trajanje baterije.

Jeftini Android uređaji su posebno osjetljivi na ovaj problem, jer oni jednostavno nisu namijenjeni igranju zahtjevnijih, pa i manje zahtjevnih igara, kakve su "Tetris Blitz", recimo, i nijedan Task Killer ili slična aplikacija neće promijeniti tu okrutnu realnost. Koliko god se vi trudili da telefonu date dodatni megabajt RAM memorije, Android će ga popunjavati. Upravo zbog tog razloga je u najnižem segmentu Windows Phone daleko bolji izbor od Androida - jer radi kako bi trebao raditi, ne guši se i ne iskače iz zahtjevnih aplikacija.

Kako održati Android vitalnim?

Nemojte instalirati previše aplikacija. Ne pretrpavajte telefon aplikacijama i igrama, posebno ukoliko ih ne koristite svaki dan i svjesni ste da neće dobro raditi na vašem telefonu ili tabletu. Sljedeći telefon birajte prvo po RAM memoriji, ako već volite puno aplikacija na Android uređaju.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: