Rijetke fotografije Marilyn Monroe prije slave

Praktična žena
Rijetke fotografije Marilyn Monroe prije slave
Kada je Marilyn Monroe imala samo 20 godina, upoznala je fotograf André de Dienes, to je bilo 1945. godine, još prije nego što je postala super zvijezda.

Kada je Marilyn Monroe imala samo 20 godina, upoznala je fotograf André de Dienes. To je bilo 1945. godine, još prije nego što je postala super zvijezda.

Ova serija mirnih, crno-bijelih fotografija je uslikana na plaži u Malibuu. Marilyn na njima ne nosi šminku, a fotografije su pomalo mračne i melankolične.

"Ona je tada imala dvadeset godina i nije iskusila intoksikaciju uspjeha" rekao je Dienes.

"Jednog dana, kada smo se opuštali na plaži između sesija fotografisanja, odlučio sam da uhvatim neke nove izraze koje sam ugledao na Marilynom licu. Slikao sam je u krupnom planu i zamolio da reaguje instinktivno, bez davanja sebi vremena da razmisli. Trebala je da raguje na riječi sreća, iznenađenje, sjećanje, sumnja i smrt. Kada sam rekao "smrt" ona se tamnom dekom pokrila po glavi."

Diense komentariše i Marilyno uvjerenje da je smrt kraj:

"Smrt je za nju bila crnilo, ništavilo. Pokušao sam da izmamim neku drugu reakciju od nje, jer smrt može biti početak, nada u vječno svjetlo. Ona je odmahnula glavom:''To je ono što je smrt za mene" Okrenula se prema meni, lice joj je postalo tamno, a oči umanjile. Za nju je smrt bila kraj svega."

Ne propustite