Šepić: Grčka je opomena koliko BiH treba političku stabilnost!

Aktuelno
Šepić: Grčka je opomena koliko BiH treba političku stabilnost!
Grčka je opomena koliko BiH treba političku stabilnost, prokomentirao je na svom blogu Senad Šepić, potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije SDA,

Grčka je opomena koliko BiH treba političku stabilnost, prokomentirao je na svom blogu Senad Šepić, potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije SDA.  

U januaru 2015. godine, na prostoru Balkana, sigurno da niko ozbiljan preko noći ne može obećati velike penzije, male poreze, brisanje kredita, kvalitetno zdravstveno osiguranje, dobro obrazovanje i radnih mjesta koliko god treba. A otprilike je ovo obećala Siriza, stranka koja je protekle nedjelje dobila najviše glasova na izborima u Grčkoj. Njihov vođa Aleksis Cipras je već narednog dana položio zakletvu kao novi grčki premijer - naveo je Šepić. 

U Bosni i Hercegovini, naravno, to nije moguće zbog političkog sistema, ali i "zbog onih koji opstruiraju rad državnih institucija, pa izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara i ostalih organa izvšne vlasti traje predugo". 

Naglašava da građani s pravom traže brzo formiranje vlada i preuzimanje odgvornosti. 

Najmlađi premijer u grčkoj historiji, Cipras (40) je sa svojom Sirizom "obećao sve i svašta, a čini se da je grčkim glasačima bio draži i avanturizam sa neizvijesnim ishodom, od dugoročnih mjera štednje". 

Ekonomska i politička situacija u Grčkoj i BiH su, jasno, neuporedive. Grčki dug u visini je od 175 posto godišnjeg BDP-a, a svakog mjeseca, samo njihove rate za kredite, veće su od našeg godišnjeg budžeta. 

Međutim, kriza u Grčkoj i rezultati nedjeljnih izbora, u svjetlu formiranja novih vlada u BiH, nose sa sobom i neke pouke za nas u BiH, jer Grčka je članica EU i eurozone, a mi to tek treba da postanemo. Nedavno sam pisao o novom pristupu EU za BiH i u tom kontekstu spominjao Litvaniju kao pozitivan primjer odgovornog odnosa prema obavezama i kako se razvila brzo, završila pregovore. Jedna od pouka je da moramo biti oprezniji kada govorimo o članstvu u EU kao rješenju za sve naše probleme - napisao je Šepić. 

Po njegovim riječima, usvajanje zakona i standarda EU može privući strane investicije i poboljšati razvoj, ali pogled prema Grčkoj, Mađarskoj ili Hrvatskoj govori nam da članstvo u EU samo po sebi ne donosi ekonomsko blagostanje. 

Blagostanje donosi mudra i odgovorna politika usmjerena na razvoj realnog sektora, stvaranje klime za otvaranje radnih mjesta i provođenje kvalitetnije obrazovne politike. Pogled prema Poljskoj, Slovačkoj ili Estoniji nam to potvrđuje. To su shvatili i u Briselu, pa nam kroz novi pristup EU žele pomoći da u ekonomskom smislu na vrijeme krenemo sigurnijim i odgovornijim putem - zaključio je Šepić.

Ne propustite