PREUSTROJ VEĆEG ENTITETA

DF: Nećemo dozvolite da SDA i HDZ ostvare cilj podjele Mostara i Federacije BiH

Objavljeno:24.05.2016 - 14:14
A A A Times Arial

Gradski odbor Demokratske fronte Mostar  nedavno se javno očitovao po pitanju sudbine grada na Neretvi i političkih pregovora u kojima su tek djelimično i sami učestvovali. Stranke ljevice zajedno sa Koordinacijom srpskog naroda iz ovog grada “ispale su iz začaranog kruga” na inicijativu SDA i SBB-a, pa je logičnim slijedom, uslijedila osuda takvog ponašanja. Mostarska organizacija DF-a javno je iznijela sumnje u izjave o jedinstvenom gradu bez podjela koje su prethodno dolazile upravo iz SDA, te iz HDZ-a.

“Gradski odbor Demokratske fronte Mostar smatra da će upravo nastavak pregovora koalicionih partnera  biti jasno usmjeren na temu kako i kuda podijeliti Mostar, u skladu sa uskim stranačkim interesima, i ići suprotno od integracije građana i naroda Mostara. Mi ćemo ustrajati na principima utvrđenim u Deklaraciji o Mostaru ravnopravnosti i jedinstva, koje su prihvatile stranke i organizacije koje se zaobilaze u nastavku pregovora o Mostaru”, poruka je iz Fronte, uz poziv svim zainteresovanim organizacijama da se okupe i zajedničkim istupanjem onemoguće HDZ BiH, SDA i SBB “u namjerama daljnjih podjela Mostara, odgađanja lokalnih izbora i sličnim marifetlucima, a sve na štetu građana i prosperiteta Mostara kao zajednice”.

Na odgovor se nije čekalo dugo, ali on zanimljivo nije uslijedio iz prozvanih stranaka, već iz mostarskog SBB-a koji je bacio drvlje i kamenje na DF-ovog lidera Željka Komšića kojemu je dodijeljena etiketa najvećeg djelitelja BiH kojemu je “fotelja važnija nego dobri međunacionalni odnosi između Bošnjaka i Hrvata”.

“Bolest za vlašću i lična ambicija da kao Hrvat, terorizira cijeli hrvatski korpus i majorizira ga, te svjesno tjera u treći entitet, Komšića su praktično učinile svjesnim ili mamurnim djeliteljem BiH, a time i Mostara”, navedeno je u saopštenju, uz opasku da je Komšić osam godina bio član Predsjedništva BiH, i to četiri godine sa SDP-om, vladajućom strankom i još jednu godinu s DF-om.

“To znači da je imao više od decenije da nešto uradi za Mostar i neka mu ne smetaju drugi da uspješno završe posao koji on nije htio ili znao”, poručeno je iz SBB-a koji se prisjetio i odlaska iz DF-a poslanika u Skupštini HNK-a, Elmira Šatora i Ane Marije Tadić Jakovljević.

U DF-u su na sve ironično konstatovali da čitajući saopštenje SBB-a nisu bili sigurni da li je riječ o saopštenju SBB-a ili HDZ-a, uz tvrdnju da se HDZ-u i SDA neće dozvoliti da “završe posao koji su davno započeli”. 

“Svjedoci smo da se na mala vrata već testiraju opcije podjele Federacije Bosne i Hercegovine”, poručili su iz mostarskog DF-a, citirajući tekstove iz Večernjeg lista (glasila pod šapom HDZ-a BiH), a koji se odnose na preustroj i konačnu podjelu Bosne i Hercegovine.