ZBOGOM, VALTERE: Preminuo Velimir Bata Živojinović!

Kultura
ZBOGOM, VALTERE: Preminuo Velimir Bata Živojinović!
Velimir Bata Živojinović jedan od najvećih glumaca ikada na našim prostorima, preminuo je sinoć u Beogradu u 83. godini u bolnici “Sveti Sava”, poslije duge i teške bolesti.

Velimir Bata Živojinović jedan od najvećih glumaca ikada na našim prostorima, preminuo je sinoć u Beogradu u 83. godini u bolnici “Sveti Sava”, poslije duge i teške bolesti.

Postoji samo jedna riječ kojom se može opisati Bata – legenda. Samo je on mogao da sruši njemački avion jednim metkom. On je filmom “Valter brani Sarajevo” zaludeo Kineze za sva vremena. Njega je godinama bio glas da je pobio više Nijemaca nego svi partizani zajedno.

Bez obzira da li je glumio mesara, partizanskog komandanta, sveštenika, policijskog inspektora ili čovjeka iz naroda, Batine uloge su obilježile jugoslovensku poslijeratnu kinematografiju, a njegove filmske replike će se prepričavati zauvijek.

Filmski debi je imao 1955. u ostvarenju “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića, a prve ozbiljnije uloge u filmovima “Vlak bez voznog reda” (1959.) i “Rat” (1960.) koje je režirao Veljko Bulajić sa kojim će često sarađivati i u narednim decenijama. Za uloge u “Kozari” (1962.), flmovima “Tri” (1965.), “Skupljači perja” (1967.), “Majstor i Margarita” (1972.)  nagrađen je Zlatnom arenom u Puli, za ostvarenje “Tren” (1978.) je dobio nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Nagrađivan je i na festivalima u Nišu i na Paliću, a koliko je popularan u Kini svjedoči podatak da je dobio i svoje pivo “Valter“.

Bata je u svojoj karijeri snimio više od 340 filmova i TV serija, i teško je nabrojati sve uloge. Iako je svojevremeno skromno izjavio da većina njegovih uloga nije vrijedna spomena, vrijeme ga je demantovalo. Dovoljno je pomenuti “Bitku na Neretvi”, “Partizansku eskadrilu”, “U raljama života”, “Šećernu vodicu”, “Balkan ekspres”, “Kako je propao rokenrol”, “Igmanski marš”, “Naivko”, “Most”, TV serije “Sivi dom”, “Građani sela Luga”, “Priče iz radionice”, “Bolji život”, “Srećni ljudi”...

Posljednju ulogu imao je 2001. godine u filmu "Sve je za ljude" gdje je igrao Jeremiju.

Na ovogodišnjem Festu dodijeljena mu je nagrada Beogradski pobjednik za životno djelo.

Ne propustite