Dekupaž tehnika - stara tehnika u koju smo se zaljubili

Praktična žena
Dekupaž tehnika - stara tehnika u koju smo se zaljubili
Dekupaž tehnika ukrašavanja namještaja, ali i bilo kojih drugih čvrstih materijala doživjela je nevjerovatan povratak. Stara tehnika, koja nam je došla s Istoka, postala je pravi hit u svim domaćinstvima.

Dekupaž tehnika ukrašavanja namještaja, ali i bilo kojih drugih čvrstih materijala doživjela je nevjerovatan povratak. Stara tehnika, koja nam je došla s Istoka, postala je pravi hit u svim domaćinstvima.

Suština je u isijecanju i kombinovanju dijelova papira, njihovom lijepljenju na obojenu ili specijalno pripremljenu površinu i lakiranju. Retro duh se vraća sa dekupažom i to na drvene, staklene, metalne, keramičke površine. Čini se da sada imamo novi procvat dekupaža, kao što je bio u 17. vijeku. Upoznajte se i vi sa ovom fenomenalnom tehnikom.

Potrebno vam je: komad namještaja (to može biti stari stolić ili ormarić za početak), motivi koje želite (bilo kakav papir, razglednice, pa i fotografije, salvete, a najbolji je specijalni dekupaž papir). Uz to vam je potrebno vrijeme i nešto alata: ljepilo (preporučuje se dekupaž ljepilo, koje sadrži i lak, koji služi i kao gornja zaštita, a neki majstori tvrde da vam može poslužiti i obično ljepilo za drvo, koje rastopite u malo vode), oštre makaze ili skalpel, akrilni bezbojni lak, te četkica za nanošenje ljepila ili sunđerčić. Kada se ispraksate možete početi korstiti i šmirgl za ravnanje i poliranje, različite akrilne boje za podlogu, specijalni crackle lak, koji izaziva stari retro efekat ispucalog namještaja.

dekupaz-alat

Izrada:

Oko „komada“ koji želite dekupažirati pripremite sav materijal i prinesite alat, a podove zaštitite papirom. Očistite predmet, isjecite motive koje ćete lijepiti ili cijeli komad papira ili tapete (najbolje je da u ovom slučaju isječete oblik od običnog papira, pa onda na osnovu njega odgovarajuću veličinu dekupaž papira). Obojite ga akrilnom bojom (eventualno stavite i crackle). Stavite ljepilo preko površine predmeta (razmažite tanko), papir sa motivom lijepite preko gdje ste i planirali i pazite da vam se ne stvore kvržice od vazduha. Morate ih izravnati, ali budite pažljivi da ne biste poderali papir.

U slučaju da koristite papir za dekupaž, potrebno je da ga potopite u mlaku vodu par sekundi, stavite ga na predmet premazan ljepilom i zalijepite ga koristeći se mokrim rukama i spužvicom da izravnate eventuačne kvržice. U oba slučaja (obični i dekupaž papir) kada se sve osuši (obično je najbolje ostaviti preko noći) prelakirajte predmet i to je to. Najbolji majstori preporučuju pet slojeva akrilnog laka (na sat vremena po jedan), jer se tako postiže najbolji izgled.

63-600x431

Iako vam se možda čini teškom, ovaj posao je mnogo zanimljiv, ali je isprva potrebno vrijeme i mnogo strpljenja. Znate li da dekupažirati možete i male kutije, saksijice i druge predmete? Da li ste već imali iskustva sa dekupažom? Podijelite ih sa nama.

(Izvor: lifepressmagazin.com)

Ne propustite