Ako jedete pečeni krompir četiri puta sedmično, ovo će vam se dogoditi
Kuhani, pečeni, pire ili čips...
Volimo ga na svakakve načine, ali stručnjaci upozoravaju da moramo biti posebno oprezni s pečenim ako ga jedemo često.
A to znači četiri ili više puta sedmično jer tada postoji veći rizik od visokog krvnog pritiska, poručuju.
Čips sadrži daleko više masti zbog procesa prženja te povećava rizik i za druge zdravstvene probleme, a stručnjaci s Harvarda poručuju da česta konzumacija krompira, gotovo svakodnevna, bez obzira na koji ga način pripremili predstavlja opasnost od povišenog krvnog pritiska. Smatraju da je glavni krivac za to škrob iz krompira.
Krompir ima visoki glihemijski indeks, ugljikohidrati se brzo u tijelu pretvaraju u šećere, a to može uzrokovati i probleme s povišenom razinom šećera u krvi, tvrde istraživači.
Istraživanje provedeno na Harvardu obuhvatilo je 187 hiljada muškaraca i žena, a trajalo je 20 godina. Rezultati, objavljeni u British Medical Journalu, pokazali su da će žene biti pod većim rizikom ako često jedu krompire, nego muškarci.
Ako se jedan obrok krompira zamijeni s nekim drugim povrćem koji ne sadrži škrob, rizik od povećanog krvnog pritiska past će za 7 posto.
(Novi.ba/vecernji.hr)