RAZLIČITE MANIFESTACIJE POVODOM OBILJEŽAVANJA

Na današnji dan spaljen Orijentalni institut

Objavljeno:17.05.2016 - 17:15
A A A Times Arial

Godišnjicu spaljivanja fondova Orijentalnog instituta u Sarajevu ova naučna ustanova, članica Univerziteta u Sarajevu, obilježava s više različitih događaja kojima želi podsjetiti na stradanje u vrijeme agresije i na aktualne rezultate svoga rada.

U Banjoj Luci je, u suradnji s Banjalučkim muftijstvom, predstavljeno izdanje Instituta - knjiga naučne saradnice Elme Korić, Životni put prvog beglerbega Bosne - Ferhad-paša Sokolović (1530-1590) i izložba faksimila arhivske građe vezane za Ferhad-pašu i porodicu Sokolovića, koji su poklonjeni Banjalučkom muftijstvu.

Faksimili rukopisa koji su oštećeni ali i sačuvani prilikom spaljivanja 17. maja 1992. godine također su izloženi, a sutra će biti izloženi rukopisi koji su sačuvani iz predratnog fundusa.

U prostorijama Orijentalnog instituta radionicu o temi "Zaštita i konzervacija rukopisne građe" sutra će voditi profesor Ćazim Hadžimejlić. Klasifikacija islamske bibliotečke građe tema je radionice na kojoj će u četvrtak govoriti profesor Enes Kujundžić.

Dani otvorenih vrata Orijentalnog instituta ove godine će se završiti predstavljanjem izdanja koja predstavljalju rezultate istraživačkih projekata Instituta.

  
 
 
 

Sponsored by Luponmedia