90. godina postojanja Osnovne škole ''Saburina''

Kultura
90. godina postojanja Osnovne škole ''Saburina''
Osnovna škola "Saburina" je jedna od najstarijih škola u gradu Sarajevu. Izgrađena je 1926. godine, a ove godine, tačnije sutra proslavlja 90 godina postojanja.

Osnovna škola "Saburina" je jedna od najstarijih škola u gradu Sarajevu. Izgrađena je 1926. godine, a ove godine, tačnije sutra proslavlja 90 godina postojanja. Da je ova škola jedna od najboljih dokazuje i veliki broj bivših učenika koji su postali jako uspješni u onome što rade. Neki od bivših učenika su poznati pisac Abdulah Sidran, pjevač Bijelog Dugmeta Goran Bregović, muzičari Avdo Lemeš, Dževad Šabanagić, Lejla Čaušević, glumica Amra Silajdžić i mnogi, mnogi drugi koje možete pogledati u našoj galeriji. Povodom proslave 100 godina postojanja nastavnica bosanskog jezika u ovoj školi, Mirzeta Bašić je napisala jednu kratku priču o ljepoti historije i svojim sjećanjima:

Priče minulih dana naše škole

Odzvanja kaldrma pod mojim nogama, kamene kocke dočekuju moje lagane korake, a sarajevska čaršija prima me u svoj topli zagrljaj. Miriše jesen i topao povjetarac miluje moje lice. U ušima mi odzvanja. A ja kao malena lastavica letim okolo po svijetu. Prekrasan je taj svijet! On je kao dubina, začaran vilinskim prahom, mirisom stare Baščaršije. Kada ugledaš to prekrasno nebo kao da uroniš u svijet mašte, u petu stranu svijeta. Tada si i ti dio nje.

U mašti se može sve. Može se letjeti pod oblacima, može se beskrajno plesati po zvijezdama, možeš čak i zaroniti duboko i otkriti važne tajne. Mašta je u dječjim očima obojana duginim bojama. I ja kao dijete putujem nebom. Raketom mašte i balonom od glazbe približavam se svom cilju.
U starom dijelu grada je najstarijia osnovnih škola u gradu Sarajevu, Osnovna škola "Saburina". "Ušuškana" između dijelova naselja Kovača i Sumbuluše,isklesana u kamenu, govori o dalekom vremenu 1926. godine. Grgolj, žamor sarajevske djece čuje se iz školskog dvorišta, kao potok koji se slijeva sa okolnih brda i žuri u čaršiju da okrijepi prolaznike, goste, djecu i svakoga ko pored nje prođe.

Nosi nam priče minulih dana, a vrijeme teče slivajući divne uspomene. Kako su lijepe sarajevske škole, a najljepša među najljepšima OŠ ''Saburina''. Kako je ponosna i hrabra, odolijeva vremenu, punih 90 godina. Kroz njena vrata prošli su brojne osobe koje su danas na istaknutim i priznatim položajima kao što su:  Abdulah Sidran, Dževad Šabanagić, Midhat Haračić, Goran Bregović, Amra Silajdžić, Kemal Hanjalić, Đemo Berberović, Sejo Pitić, Avdo Lemeš, Fahrudin Pecikoza, Husein Hasibović, Midhat Sarajlić, Sead Hamidović, Sabina Kačilo, Fahrudin Isaković, Odalović Jadranko, Edib Ajanović, Ferušići, Ferhatovići i mnogi drugi. Ona svojim znanjem okrijepi žednog prolaznika –učenika, pričajući vječnu priču o prošlim danima, dočekujući prijatelje i poznanike. Isprani kamen ulaznih vrata govori o njenoj čistoći i vječnoj želji da se znanje koje nudi nikad ne zaustavi, da nikad ne presuši, jer ona je toliko potrebna... Ona je izvor znanja, ona je izvor života. Na tom bijelom kamenom stepeništu života zastajem i osluškujem vrijeme, stapam se sa zvukom djece. Svečane su i ponosne sarajevske škole, a najponosnija Osnovna škola ''Saburina''. Mnogima je znanje pružila, a za uzvrat nijeništa tražila. Jednostavno odolijeva vremenu... i radosno nove učenike dočekuje, pa ponovo i iznova druge generacije ispraća. Moja i tvoja škola „Saburina“...

(FOTO: informativa.ba)

Ne propustite