Ivica Osim:

BiH je poznata po nogometašima, a ne po političarima

Objavljeno:25.01.2015 - 16:35
A A A Times Arial

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 ove nedjelje bila je posvećena temi "Sport i politika", a uvodničar je bio Ivica Osim, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih nogometaša i trenera.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri Osim je zbog izvanredne tehnike dobio nadimak "Strauss s Grbavice" i bio miljenik publike. 

Govoreći o temi, Osim je naglasio da bh. sportisti imaju veliku ulogu u promociji svoje zemlje u svijetu. 

"Što se češće pojavljujemo u Evropi i svijetu znak je da se nešto dešava. Uspjesi naših reprezentacija u nogometu, rukometu, sjedećoj odbojci, uspjesi naših katarista i drugih sportista doprinose da se svugdje pominje ime naše države. Jasno je da od toga žive i političari, htjeli oni to priznati ili ne. Još uvijek je Bosna poznatija po nogometu, nego po političarima", kazao je Osim. 

U osvrtu na "nacionalni ključ" u bh. sportu, Osim je kazao da je sport kao i sve u bh. drušvu podijeljeno nacionalno i politički. 

"Od toga ne možemo pobjeći, nažalost tako je i u nogometu. Došli smo u jednu žalosnu situaciju da moramo slušati, šta je ko radio za vrijeme rata, šta je neko rekao od onih za koje smatramo da su nam tada bili neprijatelji", kazao je Osim.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: