Dino Dvornik - nezaboravljeni kralj funk muzike

Kultura
Dino Dvornik - nezaboravljeni kralj funk muzike
Dino Dvornik rodio se kao sin poznatog glumca Borisa Dvornika u Splitu. Dinu nije zanimala gluma stoga se odlučio baviti pjevanjem. 1980. godine sastavio je pop grupu nazvanu "Kineski Zid" s kojom je promovisao funk muziku, a kao mlad svojim stilom podsjećao je na Morriseya iz popularnog britanskog banda The Smiths.

Dino Dvornik rodio se kao sin poznatog glumca Borisa Dvornika u Splitu. Dinu nije zanimala gluma stoga se odlučio baviti pjevanjem. 1980. godine sastavio je pop grupu nazvanu "Kineski Zid" s kojom je promovisao funk muziku, a kao mlad svojim stilom podsjećao je na Morriseya iz popularnog britanskog banda The Smiths.

dvornik-5

Svoju glazbenu karijeru Dino je započeo kada je imao samo 17 godina. Sa svojim bendom je snimio prvu funky ploču u Hrvatskoj, a s pjesmom ''Tebi pripadam'' osvojio je nagradu za najboljeg debitanta na Zagreb-festu. Publika ga je zavoljela zbog njegovih energičnih nastupa pa su se njegovi uspjesi uskoro počeli nizati jedan za drugim. 

dvornik-4

Ubrzo počinje rat, pa je zbog toga, pritiska i ostalih problema Dino pao u depresiju, što je rezultiralo teškom ovisnošću o drogama. Neko vrijeme ne radi ništa i vrlo brzo biva zaboravljen od medija i muzičkog svijeta. Ipak 1995. godine vraća se u sam vrh domaće muzičke scene, objavivši maksi singl Afrika, na kojem je i pesma "Žigolo".  

"Afrika" postaje hit broj 1 koji nameće novi ritam i produkciju. Za tu pjesmu 1996. godine, dobija prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, u kategoriji hit godine, produkcija i aranžman. Iste je godine nagrađen je i njegov album ''Enfant terrible'' koji govori o njegovom životu. Trećeg Porina dobio je 1998. godine za album 'Vidi ove pisme'.

dvornik

Hrvatski kralj funka preminuo je u 44. godini, 7. septembra 2008. Toksikološki nalaz pokazao je da je umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Tokom svog zadnjeg intervjua Dvornik je izjavio: "Uvijek je pobjeđivala pravda, uvijek su pobjeđivali mladi ljudi, uvijek je pobjeđivalo ono što je bilo zabranjeno od konzervativnih budaletina i majmuna. Meni je najgore biti konzervativan, više bih volio biti i škrt nego konzervativan." 

Dino je iza sebe ostavio nešto nevjerovatno, nešto što niko na ovim prostorima neće uspjeti ponoviti. Njegova veličina se vidi i u činjenici da nakon toliko godina od njegove smrti, ljudi i dalje žale, i sjećaju se kralja funk muzike.

 

 

Ne propustite