Treći Festival glumca u Konjicu: Dobrodošli u grad teatra

Kultura
Treći Festival glumca u Konjicu: Dobrodošli u grad teatra
Ovogodišnji Festival glumca, koji će se održavati u Konjicu od 28. aprila do 04. juna, otvorit će u četvrtak, 05. maja 2016. u Kino Sali Društvenog doma u Konjicu s početkom u 19 h ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović.

Ovogodišnji Festival glumca, koji će se održavati u Konjicu od 28. aprila do 04. juna, otvorit će u četvrtak, 05. maja 2016. u Kino Sali Društvenog doma u Konjicu s početkom u 19h ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Rašid Hadžović.

U pretprogramu  ovog festivala u četvrtak 28.04.2015.g. biti će izvedena predstava 'Hasanaginica', diplomska predstava Milana Ogrezovića, mentora prof. Admira Glamočaka, dok će svečano otvaranje biti 05. maja izvođenjem predstave "Vremenski tunel", autora Nenada Veličkovića, u režiji Admira Glamočaka.

17a2dc94-1c90-49a6-b481-fb4d829b9c6e

13084053-828532523946897-1070309469-n

Organizator festivala je Centar za kulturu Ustanove Narodni univerzitet Konjic u saradnji sa  partnerima:  Fondacijom "Lijepa riječ" Konjic i UKUS-Udruženjem za kulturu, umjetnost i sport Konjic.

Kako je kazao Benjamin Mušinović, direktor Festivala glumca BiH, Festival će prvenstveno slaviti glumca, njegovu virtuoznost, artističke vrijednosti, koje donose talentirani umjetnici, oni koji i jesu najjzaslužniji u istraživačkom procesu u kojim se otkriva karkter ličnosti i osnažuje naš duh, detektuju problemi kroz povjesni tok i daju odgovori na stalna pitanja o čovjeku i njegovoj ulozi u svijetu, pri ophođenju prema okolici i društvu uopće.

Glumac je početak i zametak teatarskog  čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac - i sam i kao mnoštvo - može s punim pravom reći "Pozorište to sam ja, to sam ja". Iz skromnosti i ljubavi prema teatru on to nikada ne izgovara i zato mu, kako bismo potaknuli, afirmirali i popularizirali, godinama u drugi plan potiskivano, glumačko stvaralaštvo, posvećujemo ovaj Festival, naglašava Mušinović.

Festival je i ove godine revijalnog karaktera i nastojali smo da, tokom njegovog trajanja, obezbijedimo i nekoliko pratećih programa. U ovoj 2016.godini potrudili smo se da ustanovimo i nagradu za najboljeg glumca i najbolju glumicu koju će publika odabrati, glasanjem, metodos slučajnog uzorka, a za laureate, naši konjički drvorezbati priređuju posebnu masku u koju je "udahnuta duša umjetnikove kreacije,-specifična konjička šara", inače nominirana za UNESCO, kao poseban motiv naše kulturne baštine..

 

ZAŠTO FESTIVAL GLUMCA? Vesna Begtašević, član direkcije

Uzalud bi reditelj izabrao dobar dramski tekst i zamislio izvanredan rediteljski okvir, kada ne bi imao glumački ansambl koji će stvoriti put do umjetnosti.

Bljesak glumačkog talenta stvara iluziju, stvara predstavu i omogućava publici da osjeti plemenitost umjetnosti.

Zato je Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic organizirao Festival glumca BiH, s uvjerenjem da će ova revija profesionalnih pozorišnih grupa prerasti u Festival s ugledom i tradicijom.

 

TREĆI FESTIVAL GLUMCA BIH-Konjic, 28.4.-04.6.2015.
REPERTOAR POGLEDAJTE U GALERIJI

 

 

 

Ne propustite