5 znakova da trebate piti više vode

Zdrav život
5 znakova da trebate piti više vode
Svako koga je nekad boljela glava, ko je imao otečene desni, rečeno mu je da pije više vode jer je to odgovor na mnoge zdravstvene poteškoće. Iako ne možemo reći da će pijenje vode riješiti sve naše zdravstvene probleme, optimalna hidratacija organizma je itekako važna.

5 razloga zašto trebate piti više vode

Svako koga je nekad boljela glava, ko je imao otečene desni, rečeno mu je da pije više vode jer je to odgovor na mnoge zdravstvene poteškoće. Iako ne možemo reći da će pijenje vode riješiti sve naše zdravstvene probleme, optimalna hidratacija organizma je itekako važna. Trebamo vodu da reguliše tjelesnu temperaturu, ključna je za održavanje rada bubrega i da se oslobodi štetnih materija- kaže Aron Clark, doktor obiteljske medicine. Kada uzmete gutljaj,tijelo tačno zna gdje će poslati H20.  "Tijelo je nevjerovatno pametno i vodu će upotrijebiti tamo gdje je najpotrebnije", kaže doktor Aron. 

1.Ošamućenost 

Imate li problema s koncentracijom? U 2012. godini u američkom časopisu, istraživači su otkrili da dehihratacija organizma ometa pažnju i koncentraciju. Također, umor, tjeskoba, razdražljivost kod mladih ljudi uzrok su dehidratacije. Kod muškaraca koji piju manje vode koncentracija tokom vožnje se smanjuje i na taj način povećava šanse da naprave udes. 

2. Zatvor 

Veća dehidratacija organizma uzrokuje zatvor. Kada debelo crijevo apsorbuje vodu, stolica teško dalje prolazi. Nedovoljan unos tekućine u organizam ženama povećava šansu da pate od zatvora za 30%. Redovna upotreba vode je najbolje riješenje za ovaj problem.ž

3. Mnogo se znojite, a slabo pijete vodu

Ukoliko radite vježbe, umarate se i oznojite, a ne pijete vodu vjerovatno ćete osjećati vrtoglavicu, slabost, Na svako dvadeset minuta vježbe treba da se napijete vode. 

4. Problemi s mokrenjem 

Kada nema dovoljno vode koja prolazi kroz vaš organizam, bubrezi vam neće proizvoditi mnogo urina. Urin će vam biti jačeg i neugodnijeg mirisa.

5.Glavobolja 

Čak i blaga dehidratacija organizma može dovesti do glavobolja. "Ne znamo tačno zašto, ali to može imati neke veze s činjenicom da dehidratacija smanjuje razinu tekućine oko svoje leđne moždine i mozga, što može utjecati na tlak u mozgu", kaže doktor Clark. 

"Nema tačne potkrijepljenosti činjenicama da treba biti osam čaša dnevno. Vjerovatno je to podsjetnik za ljude koji piju male količine vode", navodi Clark.  U tih osam čaša se ubraja kafa, čaj koji pijemo..20% tečnosti organizam dobije i putem sočnog voća, povrća, juhe. 

Ako ne osjećate umor, glavobolju, ne vidite taman urin, onda je vaše tijelo vjerovatno ima dovoljno vode. 

Ne propustite