Isplati li se puniti bateriju preko noći?

Nauka i tehnologija
Isplati li se puniti bateriju preko noći?
Noviji "pametni" telefoni dolaze sa jedinstvenim, originalnim punjačima...

Ukoliko ste korisnik "pametnih" telefona, upoznati se problemom brzog pražnjenja baterije i potrebom da istu punite jednom u toku 24 sata. Najčešći i najlakši način je staviti telefon na punjač tokom noći, ali da li je to najpametnija opcija, pošto na taj način uređaj je uključen mnogo duže nego što bi trebalo.

Prva dobra stvar jeste da je energetska efikasnost punjača i telefona značajno poboljšana u posljednjih nekoliko godina i to zahvaljujući Internacionalnoj energetskoj agenciji (IEA). Naime, punjač kada je uključen u struju, bez telefona na njemu troši manje pola vata struje. To znači da jedan takav punjač na godinu dana može da potroši struje koliko je potrebno da se zagrije jedan bojler.

Kada se telefon uključi, potrošnja energije u prosjeku dođe do 3,6 vata, a spada na 2,24 vata kada se baterija telefona napuni. Sa tim podatkom cijena punjenja preko noći postaje značajno veća, jer telefon se minimum četiri sata puni bez potrebe.
 
Noviji "pametni" telefoni dolaze sa jedinstvenim, originalnim punjačima koji sprečavaju da ne dođe do neke havarije u trenutku kada baterija uređaja bude 100 odsto puna. Također, držanje telefona na punjaču duže nego što treba šteti samoj bateriji i smanjuje trajanje baterije. Ne previše, ali u situaciji gdje par odsto pravi razliku, to može predstavljati problem.

Ujedno, moderne litijum-jonske baterije "ne vole" kada su pune 100 odsto, već bi u najboljem slučaju bilo dobro kada bi ih korisnik mogao napuniti do 98 ili 99 odsto kako bi produžio njihov radni vijek. Kratka dopunjavanja su najbolje rješenje.

(Izvor: Blic.rs)

Ne propustite