Kesten – izvor energije i zdravlja
Postoje dvije vrste kestena - pitomi i divlji. Pitomi kesten je jestiv i uveseljava naše nepce, dok se divlji kesten koristi više u medicinske svrhe.
Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet, teško su probavljivi, ali zato daju puno energije, jer sadrže mnogo ugljikohidrata, bjelančevina, šećera, masti i celuloze, pa su ih nekada stari narodi znali koristiti za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva, a divlji kesten kao hrana za stoku.
Pitomi kesten je izuzetno hranljiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve grupe vitamina B. Plodovi se koriste u prehrani na razne načine - kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.
Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95 posto tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji liječi probleme s dišnim sistemom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd.
Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi dijelovi drveta koji su ljekoviti, te se koriste najčešće u liječenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.
Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima.