Otvorena izložba 'Živjeli smo od danas do sutra' Sarajevo 1992-1995-2016

Kultura
Otvorena izložba 'Živjeli smo od danas do sutra' Sarajevo 1992-1995-2016
Izložba pod nazivom " Živjeli smo od danas do sutra" Sarajevo 1992-1995-2016, njemačkih fotografa Amelie Fellgiebel i Bernda Ziemensa, otvorena je večeras u Galeriji Novi Hram u Sarajevu.

Izložba pod nazivom " Živjeli smo od danas do sutra" Sarajevo 1992-1995-2016, njemačkih fotografa  Amelie Fellgiebel i Bernda Ziemensa, otvorena je večeras u Galeriji Novi Hram u Sarajevu.

Autori su u Sarajevu boravili i borave često kao turisti. Upoznali su ljude koji su im pričali vlastite priče o opsadi Sarajeva, te im je cilj da izložbom podsjete na vrijeme opsade, koju su, kako je istakao Ziemens, u Evropi mnogi zaboravili.

Kaže da vole fotografiju te su za ovu priliku izabrali portrete u crno-bijeloj tehnici da bi ljude stavili u fokusu i na taj način prikazali njihove priče.

- Izuzetan mi je bio način na koji su osobe, koje smo mi izabrali za našu fotografiju, dijelile sa nama sudbinu koju su doživjele, to je bilo zaista lično i to me je dotaklo – kazala je Fellgiebel.

Svojim fotografijama prikazuju namjenski vizualni jezik koji omogućava posmatraču da učestvuje u prikazanim događajima, te na taj način stvori vlastite utiske o okolnostima vremena o kojima govore njihove fotografije.

Izložba je uvrštena u oficijelni program obilježavanja 6. aprila,Dana Grada Sarajeva, i bit će otvorena do 19. aprila.

(Fena)

Ne propustite