Tri nužna dodatka prehrani u trudnoći
Zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana dovoljna je da zadovolji i bebine i Vaše prehrambene potrebe, stoga u većini slučajeva ne morate posezati za farmaceutskim pripravcima vitamina i minerala. Ipak, postoje iznimke koje su ponekad teško dostupne hranom, a to su folna kiselina, željezo i jod.
Folna kiselina
Folna kiselina pripada skupini B vitamina. Ona pomaže normalnom razvoju neuralne cijevi, odnosno sprječava ozbiljan urođeni defekt leđne moždine. Folne kiseline ima mnogo u lisnatom tamno zelenom povrću, citrusima,voću ili grahu. Ipak, zbog povećanih potreba u trudnoći, ne možemo uvijek dobiti dovoljno folne kiseline putem hrane pa mnogi stručnjaci preporučuju nadopunu ovim vitaminom. S dodatakom folne kiseline započinje se najkasnije mjesec dana prije trudnoće te se nastavlja kroz prvih 12 tjedana trudnoće.
Željezo
Meso je glavni izvor lako iskoristivog željeza. Trudnice koje ne unose dovoljno željeza putem svoje prehrane mogu postati slabokrvne ili anemične. Zbog nedovoljno crvenih krvnih stanica koje prenose kisik tada se javlja umor, glavobolja i bljedoća. Preporučuje se da provjeravate svoj nivo željeza tokom cijele trudnoće te koristite dopunu željezom ako vam tako savjetuje lijekar.
Jod
Jod je potreban za proizvodnju hormona štitnjače te utječe, između ostalog, i na normalan razvoj mozga. Morska riba je dobar izvor joda, kao i jodirana sol.