Mladić o Karadžićevom ratnom planu 1992.: 'To je, ljudi, genocid!'

Tema sedmice
Mladić o Karadžićevom ratnom planu 1992.: 'To je, ljudi, genocid!'
Radovan Karadžić, ratni predsjednik Republike Srpske, 24. ovog mjeseca prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora zbog najtežih ratnih zločina, uključujući i zločin genocida u Srebrenici. Ipak, Karadžić nije proglašen krivim po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u drugih sedam opština

Radovan Karadžić, ratni predsjednik Republike Srpske, 24. ovog mjeseca prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora zbog najtežih ratnih zločina, uključujući i zločin genocida u Srebrenici. Ipak, Karadžić nije proglašen krivim po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u drugih sedam opština.

Na sastanku rukovodstva bosanskih Srba koje se 12. maja 1992. godine  okupilo u Banjoj Luci, predsjednik Radovan Karadžić predočio je poslanicima dokument pod nazivom "Šest strateških ciljeva", koji je tada dobio podršku, a kasnije je objavljen u Službenom glasniku. U njemu se navodi da je prvi cilj srpskog naroda u BiH „teritorijalno razgraničenje od druga dva naroda“ u okvirima koji su definisani u preostalih pet ciljeva – sa granicama na Uni i Neretvi i bez granice na Drini, uz pola Sarajeva, izlazak na more i koridor koji bi spajao Krajinu i Semberiju.

Potom se se za riječ javio Ratko Mladić, general koji je tog dana proglašen komandantom Glavnog štaba upravo formirane Vojske Republike Srpske i rekao sljedeće (audio zapis je u dokazima Karadžićevog predmeta):

„Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo da ostanu samo Srbi ili propadnu Srbi, a ostali odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid“.

U nastavku je Mladić naveo:

 „Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo… Ovi strateški ciljevi koje sam jučer čuo u Hercegovini, a koji su sada pročitani, pitanje je da imamo armiju kao Kina bi li ih mogli izvršiti. Nisam ja čudotvorac, nisam ni sveti Sava, ja sam samo običan čovjek - kazao je tada Mladić skupštinarima, dodajući kako je on i “užem republičkom rukovodstvu, kao i onima u Beogradu morao otvoriti oči te inzistirati da se postave realni, ostvarivi ciljevi uz nužno definiranje budućeg državnog teritorija Republike Srpske“.


Dakle, uz Karadžića najpoznatiji srebrenički krvnik, kojem se danas sudi u Haagu, prije nego što su se zločini počeli dešavati upozorio je i paljansku vrhušku i službeni Beograd, kao i zastupnike u „nelegalnoj“ Skupštini bosanskih Srba da je usvojeni plan stvaranja Republike Srpske - genocid. 

Ne propustite