Sjaj zlata Mersada Berbera

Kultura
 Sjaj zlata Mersada Berbera
Zlatni listići koji se ljeskaju sa slika ovog uglednog bh. umjetnika najdublje se urezuju u sjećanje upravo po sjaju žutog zlata.

 Sjaj zlata Mersada Berbera
 

Zlatni listići koji se ljeskaju sa slika ovog uglednog bh. umjetnika najdublje se urezuju u sjećanje upravo po sjaju žutog zlata.
 
Mersad Berber izuzetno je bio  popularan u inozemstvu. On je u međunarodnim okvirima bio jedan veoma cijenjen umjetnik, a sjaj njegove slave ne jenjava ni godinama poslije njegove smrti, nešto zbog prisustva njegovih slika po privatnim zbirkama, a nešto zbog učestale preprodaje njegovih djela po brojnim stranim galerijama.

Dugi niz godina ovaj umjetnik je  imao istaknutu ulogu u povezivanju naših umjetnika s brojnim prodajnim galerijama koje su mu bile naklonjene. Zaista se možemo opravdano upitati, kako je mogao  jedan savremeni slikar postati toliko popularan i šta je to što je kumovalo tolikim umjetnikovim priznanjima u svijetu. Godine 2007. biran je za  počasnog člana Ruske akademije umjetnosti, a 2009. za člana World Academy of Art and Science, Los Angeles. Cijenjen gost izlagač u mnogim znamenitim galerijama.

Svakako da je to ubjedljivost njegovih likovnih djela, potpomognuta znanjem koje iz njih zrači. Da je mladi Mersad Berber bio veoma talentiran i nešto posebno, kad je davne 1960. stigao na ljubljansku Likovnu akademiju, uvidjeli su njegovi profesori, a nedugo  i mnogi drugi. 
Genijalni Berber je bio prije svega fantastičan crtač. Svojim ozbiljnim, uvijek pomalo tragično naglašenim sadržajem, vrlo brzo stupa na put zastrašujućeg vizionara. Umjetnikov neobičan i zanatski način povezivanja likovnog jezika s karakterističnim oblicima svakodnevnog života i prepoznatljivim koketiranjem sa historijski teškom prošlošću, kao proročanskim shvatanjem najavio je groznu budućnost, koja je postala itekako ubjedljiva stvarnost.

Osjećajnošću vrhunskog umjetnika, uz produbljivanje u njemu dragocjene i svete ostatke bosanske poluprošlosti, prihvatljivošću za promjenjiva stanja unutrašnjih doživljaja u odnosu na sadašnjost,  ispod ruku Mersada Berbera dolazili su ispovjedni ciklusi koji razotkrivaju umjetnikovu upletenost u vrijeme, između ostalih „Hommage a Valaquez“ , „Hronika o Sarajevu“, „Skender Vakuf“ i „Bijeli ciklus“. Mozaičan lik stare bajkovite Bosne kod njega se stalno prepliću s osjećajem sadašnjosti, pri čemu se umjetnik trudi da sačuva svoj prepoznatljiv stil .
Kao i mnoge druge kreativne duše koje su djelovale u svijetu, a živjele u Sarajevu i Berbera je ratni vihor  otpuhao 1992.godine u Zagreb gdje nastavlja stvarati do kraja svog života 7. oktobra 2012. godine.

Iza Mersada Berbera ostaje vidljiv pečet njegovog raskošnog umjetničkog izraza u  kojem i danas  na mnogim  izložbama u inozemstvu, prije svega u Engleskoj i Americi, ljubitelji umjetnosti uživaju i odaju najbolju počast i  potvrdu vrijednosti ovog umjetnika svjetskog glasa. 

 

 

 

 

Ne propustite