Fahrino buduće doba

Tema sedmice
Fahrino buduće doba
Već drugi dan poslanici Stranke za bolju budućnost (SBB) u federalnom parlamentu izražavaju dirigovanu suzdržanost u vezi glasanja za predložene zakone


Već drugi dan poslanici Stranke za bolju budućnost (SBB) u federalnom parlamentu izražavaju dirigovanu suzdržanost u vezi glasanja za predložene zakone. Jasno je, šta god u lijepo zapakovanim izjavama pakovao lider SDA Bakir Izetbegović, da sadašnja koalicija može opstati samo ako Fahrudin Radončić, prvo, do kraja mjeseca izađe iz pritvora, i drugo, dobije čvrsto obećanje da će mu biti izrečena oslobađajuća presuda.  

Iz svega što se dešavalo otkako je Radončić po drugi put pritvoren, očito je da su ustvari članovi SBB-a razapeti između političkih interesa Bakir Izetbegovića i privatnih interesa svog stranačkog lidera. Mnogo je više Izetbegoviću stalo da se koalicija SDA-SBB sačuva jer je u toj konstalaciji odnosa pozicija SBB-a ionako minorna. Od ministara Vlade FBiH i kantonalnih ministara, do pozicija direktora SBB-a u javnim preduzećima čije se imenovanje ili odlaže (J.P. Autoceste FBiH) ili njihovim predsjednicima i članovima nadzornih odbora i direktorima vladaju direktori i izvršni direktori SDA i HDZ-a (BH Telecom, Aerodom Sarajevo, BH Pošta itd.,) uz glavnu riječ „jedne frakcije SDA“.

To tako po Izetbegoviću i treba ostati jer se u sadašnjoj bh političkoj žabokrečini, SBB ni tehnički ne može „osiliti“ kao nekad Stranka za BiH u koaliciji sa SDA. Jedini razlog zbog koga je Radončiću pak stalo da očuva koalicione odnose sa SDA, jeste lično ubjeđenje da iza njegovog progona stoji upravo „jedna frakcija SDA“ na čelu sa Izetbegovićem. Oni koji su ga, po Radončiću, strpali u pritvor, jedini ga mogu i osloboditi.    

Naravno, SDA i Izetbegović se nikada ne smiju potcjeniti, a Radončić je ulazeći sa njima u koaliciju uradio upravo to. Mislio je da će svojim paradnim ultimatumima zasnovanim na personalno-poslovnim animozitetima ubjediti Izetbegovića da makne pojedince sa vodećih pozicija SDA i tako napravi raskol. Ali, čim je Radončić  pritvoren, Izetbegović je sazvao sastanak vrha SDA i preostalog vrha SBB-a, gdje se ponašao kao lider obje stranke. Iz izvora bliskih vrhu SBB-a, tvrde da se pitanje „da li smo uz predsjednika ili smo uz onog drugog predsjednika“, postavljalo već nekoliko puta na sastancima vrhovnih i kantonalnih organa SBB-a. Predvodnik koji je inzistirao da se očuva jedinstvo i čvrsto stane uz predsjednika Radončića bio je predsjednikov zemljak i generalni sekretar Munib Jusufović. Drugi dio vrha SBB-a je pak mišljenja da treba stati uz Izetbegovića jer je on jedini garant da će SBB zadržati dodjeljene i obećane pozicije u koalicionoj raspodjeli. 

Pat-pozicija u federalnom parlamentu zbog suzdržanosti poslanika SBB-a je ustvari dvostrano ispitivanje snage živaca i namjera između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Sa jedne strane poslanici SBB poštuju „stranačku disciplinu“ jer se plaše da bi predsjednik stvarno mogao uskoro izaći iz zatvora i dobro ih naružiti što su podržali prijedloge SDA. Sa druge strane, Izetbegović šuti opipavajući, da li će poslanici i dio članstva SBB-a stvarno poslušati eventualnu Radončićevu naredbu da izađu iz koalicije ili će u tom slučaju jednostavno preći u redove SDA ili se proglasiti nezavisnim poslanicima na usluzi SDA. Predsjednik Izetbegović je milostiv i takav gest bi znao da nagradi. Uostalom čime pritvorenik Radončić u tom slučaju može uzvratiti?     
 

Ne propustite