Zbog odnosa prema Radončiću: Raspada se koalicija SDA i SBB-a?

Bosna i Hercegovina
 Zbog odnosa prema Radončiću: Raspada se koalicija SDA i SBB-a?
Na sjednici Kluba Saveza za bolju budućnost, održanoj tokom današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, poslanici tog kluba jednoglasno su odlučili da ne učestvuju u radu sjednice, najavivši da će biti suzdržani po svim tačkama dnevnog reda

Na sjednici Kluba Saveza za bolju budućnost, održanoj tokom današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, poslanici tog kluba jednoglasno su odlučili da ne učestvuju u radu sjednice, najavivši da će biti suzdržani po svim tačkama dnevnog reda.

To je poslanicima Predstavničkog doma za govornicom saopćio predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović.

 - Nakon svega sto se dešava već dva, tri mjeseca, a naročito zbog pokušaja da se predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću perfidno onemogući čak i liječenje, Klub SBB-a je odlučio da zbog politički motiviranog procesa, pritisaka na brojne ljekare i ataka na Radončića i SBB, na današnjoj sjednici ne učestvujemo u diskusiji ili raspravi, odnosno budemo suzdržani prilikom glasanja o svim tačkama - izjavio je Beganović.

Poručio je "svim onima koji će nakon ovoga s razlogom otvoriti pitanje stabilnosti koalicije i njene efikasnosti" da "sami razmisle kome i zašto Radončić treba u pritvoru, a ne na slobodi da svojom pozitivnom energijom i znanjem pomogne u ekonomskom spasu zemlje".

- Narod je gladan i nestrpljiv, problema je ionako previše, ali ko god da misli da će nas, našeg predsjednika ili cijeli narod uplašiti montiranim procesima, grdno se vara - naglasio je Beganović.

Poslanici SBB-a, poručio je, žele da vjeruju u društvo jednake šanse, pravde, neovisnog i profesionalnog pravosuđa, ali će "privatizaciju države i pravosudnih institucija za uništavanje ljudi uvijek institucionalno sprječavati uz pomoć ovog Parlamenta, svih stranaka i međunarodnog faktora".

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović, samo je kratko kazao da uvažava stavove odnosno opredjeljenja Kluba SBB-a, ali nije htio govoriti više o odnosnima ove dvije stranke. 

Današnja sjednica u Predstavničkom domu prekinuta je nakon obavljene diskusije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila, te će biti nastavljena sutra.

SBB sa SDA i Koalicijom predvođenom HDZ-om čini parlamentarnu većinu.

 

 

Ne propustite