Lignje punjene rižom
Za sve ljubitelje morskih plodova, donosimo novi recept.
Sastojci
500 g lignji
200g riže
1 mrkva
1 češanj bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 limun
1 peršun
Prstohvat soli
Prstohvat bibera
Priprema
Crni luk isjeckati i propržiti na ulju. Dodati isjeckani bijeli luk. Malo propržiti, zatim dodati 200 gr riže i 2dl vode. Ostaviti da se kuha na tihoj vatri.
Lignje očistiti i oprati u mlakoj vodi. Rižu povremeno mješati, po potrebi dodavati vodu da bi se lijepo skuhala. Prije nego što riža bude gotova staviti so, biber i peršun i sok od polovine limuna. Ostaviti jos 5 minuta na tihoj vatri.
Kada je riža skuhana, s njom puniti lignje. Lignju na vrhu zatvoriti čačkalicom, da bi se smjesa zadržala u lignji. Kada se napune lignje, propržiti ih na ulju da porumene sa obje strane.