Vraniškovski na uslovnoj slobodi?!

Region
Vraniškovski na uslovnoj slobodi?!
Jovan Vraniškovski poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije će 19. januara, nakon trogodišnjeg tamničenja, biti pušten na uslovnu slobodu, a kanonski nepriznata Makedonske Pravoslavne Crkve (MPC) očekuje da će nakon toga, uz posredovanje Ruske pravoslavne crkve, otpočeti razgovori o njenom status sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom (SPC)

Jovan Vraniškovski poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije će 19. januara, nakon trogodišnjeg tamničenja, biti pušten na uslovnu slobodu, a kanonski nepriznata Makedonske Pravoslavne Crkve (MPC) očekuje da će nakon toga, uz posredovanje Ruske pravoslavne crkve, otpočeti razgovori o njenom status sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom (SPC).

Odluku o tome će donjeti Sinod MPC, najavio je mitropolit prespansko-pelagonski i administrator Australijsko-novozelandski Petar, prenjeli su makedonski mediji.

On je rekao da MPC očekuje pozitivan odgovor Ruske crkve koja je pozvana da posreduje u rješavanju spora nastalog oko statusa MPC.

Inače, arhiepiskop Jovan će na uslovnu slobodu biti pušten nakon tri godine zatvora na insistiranje RPC.

Krivčni sud u Skoplju donio je rješenje da Vraniškovski bude pušten na privremenu slobodu na Bogojavljenje, 19. januara, nakon što je to od MPC-a prilikom nedavnog boravka u Skuplju tražio mitropolit RPC Ilarion Alfejev.

Mitropolit Ilarion je tom prilikom razgovarao i sa Vraniškovskim, koji je u zatvoru zbog navodne pronevjere 250.000 eura.

Ne propustite