Povišeni krvni pritisak

Priručnik bolesti
Povišeni krvni pritisak
Poremećaj krvnog pritiska uključuje sistolički krvni pritisak ("gornja" brojka predstavlja pritisak koji se stvara prilikom otkucaja srca) trajno viši od 140, ili dijastolički krvni pritisak.

Šta je Povišeni krvni pritisak?

Poremećaj krvnog pritiska uključuje sistolički krvni pritisak ("gornja" brojka predstavlja pritisak koji se stvara prilikom otkucaja srca) trajno viši od 140, ili dijastolički krvni pritisak.

Uzrok bolesti

Krvni pritisak je određen količinom krvi koju pumpa srce i veličinom arterija. Uzrok "esencijalne" hipertenzije ne može se ustanoviti. Ona može biti uzrokovana genetskim faktorima i faktorima okoliša, kao što su unos soli ili drugi. "Sekundarna" hipertenzija je hipertenzija izazvana nekim drugim poremećajem. To su:
- tumori nadbubrežne žlijezde
- bubrežni poremećaji
- embolija bubrežne arterije
- zatajenje bubrega
- korištenje lijekova, droga, ili drugih kemijskih sredstava itd.

Koji su SIMPTOMI?

- glavobolja
- umor
- promjene vida
- mučnina, povraćanje
- anksioznost
- drhtanje mišića
- krvarenje iz nosa 
- osjećaj lupanja srca
- zvukovi/zujanje u ušima

LIJEČENJE

Cilj je smanjiti krvni pritisak na razinu na kojoj je smanjen rizik od komplikacija. Liječenje se može provoditi kod kuće ili u bolnici. Lijekovi za liječenje hipertenzije su: ACE inhibitori, diuretici, beta-blokatori, blokatori kalcijevih kanala. Mogu biti potrebni lijekovi kao što je hidralazin, dijazoksid ili nitroprusid ako je krvni pritisak vrlo visok.

Ne propustite