PIJELONEFRITIS

Priručnik bolesti
PIJELONEFRITIS
U ovom procesu glavnu ulogu igraju dva bubrega. Oni filtriraju otpadne proizvode i na taj način stvaraju urin koji prolazi kroz oba bubrega i tanke cjevčice. Naime, zdrav urin je sterilan. U njemu nema bakterija, virusa niti gljivica. On je antiseptik koji ispire iz organizma štetne bakterije. Tijelo ima i druge odbrambene mehanizme koji ga štite od infekcija.

Šta je PIJELONEFRITIS?

U ovom procesu glavnu ulogu igraju dva bubrega. Oni filtriraju otpadne proizvode i na taj način stvaraju urin koji prolazi kroz oba bubrega i tanke cjevčice. Naime, zdrav urin je sterilan. U njemu nema bakterija, virusa niti gljivica. On je antiseptik koji ispire iz organizma štetne bakterije. Tijelo ima i druge odbrambene mehanizme koji ga štite od infekcija.

Bakterije koje se obično razmnožavaju na otvoru uretre, putuju sve do bubrega i uzročnici su skoro 95% IUT-a. Do ove infekcije dolazi u donjem dijelu urinarnog trakta, a zahvata mjehur i uretru. Međutim može se proširiti i na gornji dio urinarnog trakta, pa se zbog toga zove pijelonefritis.

Koji su SIMPTOMI?

- bolovi u leđima
- jaka abdominalna bol
- temperatura - iznad 38 stepeni Celzijusa
- topla koža
- crvenilo kože
- vlažna koža 
- povraćanje, mučnina
- malaksalost
- bolovi u cijelom tijelu
- mokrenje, bolno
- povećana učestalost mokrenja
- potreba mokrenja noću
- urin zamućen
- krv u urinu
- neugodan ili jak miris urina
- promjene svijesti ili konfuzija

LIJEČENJE

Ciljevi liječenja su liječenje infekcije i smanjenje simptoma. Početna terapija obično se sastoji od uzimanja urinokulture kako bi se utvrdio uzročnik.

 

Ne propustite