Odbijen zahtjev tužilaštva: Šešelj ostaje na privremenoj slobodi

Region
Odbijen zahtjev tužilaštva: Šešelj ostaje na privremenoj slobodi
Novoimenovani sudija Mandiaye Niang usprotivio se odluci većine.

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski pritvor Vojislava Šešelja sa privremene slobode, objavljeno je u Haagu.

U odluci koja nosi današnji datum Raspravno vijeće također se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Sergea Brammertza "zbog nedozvoljenog ponašanja".

Raspravno vijeće također navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema.

Novoimenovani sudija Mandiaye Niang usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da raspravno vijeće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji jer je "svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija.

Ne propustite