Upala pluća ili pneumonija

Priručnik bolesti
Upala pluća ili pneumonija
Upala pluća ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva koja uključuje alveolarne prostore i prostor između alveola, tzv. intersticij.

Šta je UPALA PLUĆA?

Upala pluća ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva koja uključuje alveolarne prostore i prostor između alveola, tzv. intersticij. Uzrokovana je jednim od brojnih mogućih uzročnika: bakterijama, virusima, gljivicama, a može nastati i udisanjem (aspiracijom) prašine, hemijskih iritansa, hrane ili povraćenog sadržaja.

Tipične - bakterijske i atipične upale pluća

Pneumonije se danas mogu podijeliti na Tipične - bakterijske i atipične upale pluća koje zahtijevaju različito liječenje. Bakterijeske pneumonije najstaju kao posljedica djelovanja bakterije: pneumokok, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Atipične pneumonije uzrokuju bakterije kao Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella ali i respiratorni virusi.

upala-pluca 

Koji su UZROCI?

Bakterijeske pneumonije najstaju kao posljedica djelovanja bakterije: pneumokok, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Atipične pneumonije uzrokuju bakterije kao Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella ali i respiratorni virusi. 

Koji su SIMPTOMI?

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma pneumonije, a sa njim dolazi i povišena temperatura, te bol u prsima. Simptomi se razvijaju tokom nekoliko dana. Kada je riječ u bakterijskoj pneumoniji, početak je obično nagao, s jednokratnom zimnicom i tresavicom. Karakteristični su sljedeći znakovi: tresavica koju prati vrućica, bolovi pri disanju na zahvaćenoj strani, kašalj sa stvaranjem iskašljaja (gnojni ili rđavi) i otežano disanje. Mnogi bolesnici, osobito oni visoke životne dobi, mogu imati podmuklije simptome. Stariji bolesnici mogu imati samo jedan od sljedećih simptoma: vrućicu, kašalj, slabost ili, što je osobito često, konfuziju (delirij).

Atipične pneumonije se razvijaju postepeno i manje su burne. Temperatura raste postupno, a naraste i do visoke vrijednosti, ali je izuzetno rijetko praćena tresavicom. Česti su i drugi, tzv. opći simptomi - glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, opća slabost i umor, a katkad mučnina, povraćanje i proljev. Kašalj se obično zapaža nakon 3 do 4 dana, a redovito je suh i nadražajan, bez mogućnosti iskašljavanja.

LIJEČENJE

Kada je riječ o liječenju, opet zavisi o uzročniku bolesti. Bakterijska pneumonija se liječi antibioticima kao što su penicilini, makrolidi (azitromicin), cefalosporini. U slučaju da se osjećate bolje nakon opčetka terapije, svakako u cijelosti uzmite propisane antibiotike. Prerano prekidanje terapije može dovesti do povratka bolesti, a također uzrokuju i pojavu otpornih vrsta bakterija.

Kod atipične pneumonije se preporučuje puno tekućine i odmor. Atipična pneumonija uzrokovana Mycoplasmom pneumoniae liječi se antibioticima. Najčešće se i u djece i u odraslih koristi azitromicin jednom dnevno tokom 3 dana. Potrebno je i nekoliko sedmica za potpuni oporavak.

Ne propustite