Najljepši citati o ženama: "Mogu da usreće, rastuže, uzdignu i obore, probude i uspavaju"

Citati
Najljepši citati o ženama: "Mogu da usreće, rastuže, uzdignu i obore, probude i uspavaju"
Mnogi književnici, filozofi i naučnici su pokušali opisati čudnovatost, promjenljivost i draž ženskog bića, ali nikada u potpunosti nisu dokučili samu biti

Mnogi književnici, filozofi i naučnici su pokušali opisati čudnovatost, promjenljivost i draž ženskog bića, ali nikada u potpunosti nisu dokučili samu biti, ali kao što je napisala Dorothy Parker: "Žene nisu stvorene da bi bile shvaćene, već da bi bile voljene."

Za vas smo izdvojili najljepše misli o ženama...

Mlade djevojke zamišljaju život i vjeruju riječima... Ovakve znaju vrijednost svega što gube i dobijaju i uvijek imaju svoje razloge, koji mogu biti čudni, ali su rijetko naivni. NJihove zrele oči su slobodne i kad se obaraju, neugodno otvorene, i kad se skrivaju trepavicama. Najneugodnije je što znamo da one znaju više nego što pokazuju, i da nas mjere svojim neobičnim merilima, koja teško saznajemo.

- Meša Selimović

Kad bih umio da napišem najljepšu knjigu na svetu,posvetio bih je svojoj ženi Darki. Ovako ću zasvagda ostati dužnik njenoj plemenitosti i ljubavi. I sve što mogu,to je da sa zahvalnošću pomenem njeno ime na početku ove priče,koja, kao i sve druge,govori o traženju sreće.

- Meša Selimović

Ne dolazi li prvi život od ženskih grudi? Prve riječi uče vas njezine usne, prve suze one nam ublažavaju, i posljednji svoj uzdah ispuštate često na rukama žene, kad već odavna čovjek, odvučen od niske brige, ne bdije nad prijateljevim posljednjim časovima.

- George Gordon Byron

Žena ne zna da poštuje, nego da voli. Žene ne traže ni da vi njih poštujete, nego da ih volite. Poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi, nešto hladno i iz glave, a ne nešto preosećajno i iz duše. One veruju da nekog treba najpre voleti, kako bi ga zatim isitnski poštovale, a ljudi misle obratno. Žene misle: gde je mnogo poštovanja, tu je malo ljubavi. Žene imaju stalnu potrebu da budu voljene, i kad one same ne vole, i zato se često predaju i ljudima koji su im inače fizički nemili... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek siromah. Pametnih se boje... Žene počnu da ljube samo onda kad su voljene, ili bar kad misle da su već voljene. Inicijativa ljubavi uvek dolazi od čoveka. Žena hoće više da bude voljena, nego da sama voli; i više da je žele, nego da je vole. Ona ne samo da prva ne voli, nego prva i ne bira. Čovek joj se može naoko i dopadati, ali je retko da ga prva zavoli. Žena može da se zanese za bogatašem ili artistom, za vojnikom ili sportistom, za lepim ili za umnim, ali se najzad dadne, često za ceo život, sasvim drukčijem čoveku nego kakvog je zamišljala i želela. Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem. Retko koja žena visi o ruci čoveka koji je bio odista čovek njenog ukusa... Padajući pred jakim, a ne pred dobrim i lepim, žena ne razume duh nego volju, i ne lepotu nego nameru...

- Jovan Dučić

Bez žena bio bi početak našega života bez pomoći, sredina bez zadovoljstva i kraj bez utjehe.

- Friedrich Schiller

Žena stoji, kao kapija, na izlazu i na ulazu ovoga sveta.

- Ivo Andrić

Satkane su od lagane mesečine, pomešane sa morskom penom, od sjaja dragog kamenja i ezotericnih ulja, nežne i čežnjive, tajanstvene i požudne. Podarene su muškarcima kao dar božji, kojim oni nikad ne naučiše da pravilno " rukuju", pa im je to često stvaralo glavobolju. Mogu da usreće, rastuže, uzdignu i obore, probude i uspavaju. Mogu da budu najdivniji prijatelji, ali i dostojni neprijatelji. U svakom slučaju ih trebamo voleti, inace nežna i tajanstvena mesečina, ili živahna i razigrana morska pena začas nestane i muškarcu ostane mrkla noć, ili prazno more. Često su oprezne kao srne ili ratoborne kao lavice, ali kada im uliješ poverenje, kada ih "pripitomiš" ljubavlju i pažnjom, razumevanjem i nežnosću, kada im se dokažeš svojom snagom (naravno, ne fizičkom) i postojanosću - shvatiš da ne postoji ništa divnije na ovom svetu. Ali uvek i ponavljam - uvek moraš biti dostojan njihove ljubavi. Poklekneš li, osetiće te kao tigrice, nepogrešivo i hladno i ti si završio. Bez mnogo samilosti, bez mnogo priče, hladno će odsvirati kraj.

Zato savet muškarcima:

- Za ljubav žene nikad ne treba moliti, već je biti dostojan.
- I najveće vojskovođe su padale u "ratu protiv žena".
- Niti ih pokušajte nadgovoriti, niti nadćutati, jer je to unapred izgubljena bitka.
- Energija žene je poput nuklearne: Pametan muškarac će iz nje crpeti silnu energiju-  budali ce napraviti pustoš od života.
- Ako je ne možete pridobiti za saveznika, makar je izbegavajte za protivnika.
- Ljubav žene možete dobiti ili besplatno ili preskupo; zavisi čime plaćate.
- Što više žena ste "pročitali", to manje znate o njima.
- Feminizam je samo borba protiv muške gluposti.
- Onog trenutka kada joj dokažete da ste fizički jači, dokazali ste joj da ste u svakom drugom pogledu slabiji.

(Nepoznat autor)

Ne propustite