Večeras u Mostaru izložba „Hercegovina - Muzej sjećanja“: Šetnja kroz povijest uz stare fotografije

Kultura
Večeras u Mostaru izložba „Hercegovina - Muzej sjećanja“: Šetnja kroz povijest uz stare fotografije
Više od stotinu starih fotografija Mostara i ostalih hercegovačkih gradova koje je preko desetljeća i pol vrijedno skupljao i uredno arhivirao vlasnik mostarske galerije Martino, Branimir Martinac odlučio je predstaviti široj javnosti, s ciljem očuvanja kulturno-povijesnog blaga Hercegovine.

 Više od stotinu starih fotografija Mostara i ostalih hercegovačkih gradova koje je preko desetljeća i pol vrijedno skupljao i uredno arhivirao vlasnik mostarske galerije Martino, Branimir Martinac odlučio je predstaviti široj javnosti, s ciljem očuvanja kulturno-povijesnog blaga Hercegovine. Stranice starih albuma, u koje su dosad samo rijetki mogli zaviriti, širom će otvoriti u utorak, 8. ožujka/marta 2016. godine u 19 sati izložbom „Hercegovina – Muzej sjećanja“, koja će ispuniti oba salona Galerije Aluminij, javlja Anadolu Agency(AA). 

Da naziv izložbe „Hercegovina - Muzej sjećanja“, zaista sublimira jedno povijesno razdoblje Hercegovine kroz više od stotinu impozantnih fotografija, koje trebaju vidjeti sve generacije, uvjerila se ekipa Anadolu Agency (AA), prilikom posjete spomenutoj galeriji za vrijeme postavljanja izložbe, koja se, kako nam je Martinac otkrio, priprema već tri godine. 

„Ovo je prošireno izdanje izložbe koja se prije tri godine održala u Gradskoj vijećnici Mostara, kada smo izložili samo fotografije Mostara, jer smo još tragali za nekim fotografijama kako bismo upotpunili čitavu Hercegovinu“, pojasnio je Martinac. 

izlozba-5

Mukotrpan rad u kojem je, kako priznaje Martinac, apsolutno uživao, omogućit će svim posjetiteljima nesvakidašnju šetnju osebujnom prošlošću urbanih krajeva Hercegovine, počevši od Mostara, preko Trebinja, Gacka, Nevesinja, Bileće, Ljubinja i Ravnoga, preko Stoca, Neuma, Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Gruda, Posušja i Širokoga Brijega, pa sve do Tomislavgrada, Rame, Konjica i Jablanice. 

Povod izložbi, kako ističe Martinac, je izlazak iz tiska dvaju fotomonografija o Mostaru i o Hercegovini, koje poima svojim krunskim pothvatima. 

„Riječ je o megamonografijama na po više od četiri stotine stranica, naziva 'Mostar – Muzej sjećanja' i 'Hercegovina – Muzej sjećanja', kojima u podnaslovima stoji Antologija starih fotografija. Iz tiska izlaze istodobno, a izložba kojom će njihovo rođenje biti obilježeno zapravo je dokumentaristički izbor iz mnoštva tih djelića svjetlosti zaustavljenih u vremenu“, rekao je Martinac.

izlozba-3

Njima su, kako je naglasio, zabilježeni prostori, zdanja, zbivanja, ljudi i upečatljive pojedinosti. 

„Uglavnom nisu umjetničke, mnoštvo ih je nastalo u trenutku, spontano, amaterskim fotoaparatom nekoga Hercegovca ili putnika hercegovačkim podnebljem, premda je pregršt i onih s visokom umjetničkom vrijednosti, s potpisima Dabca, Raiča i drugih“, ističe Martinac. 

Međutim, sve ih vezuje neprocjenjiva sentimentalna, dokumentaristička, pa i povijesna vrijednost, za pamćenje prošlosti. 

Fotografije dolaze i iz ostavština Taiba Balića, Keitha Chestera, Toše Dabca, Grge Kozine, Nenada Majerskoga, Karla Drage Miletića, Ferde Miličevića, Dragana Pezelja, Ćirila Ćire Raiča, Šemsudina Zlatka Serdarevića, Stjepana Tomlinovića, Franje Topića i Antuna Zimola, ali i iz bogatih pismohrana Zemaljskoga muzeja u Sarajevu i Arhiva Hercegovačko-neretvanske županije. 

izlozba-1

Izložba će biti otvorena dva tjedna u oba paviljona i dostupna svim građanima bez ikakvih naknada, s tim da će u paviljonu broj jedan izložba biti otvorena tjedan duže, gdje će se ujedno održati i promocija spomenutih monografija. 

Povijest Hercegovine u slikama je privukla veliku pažnju šire javnosti i prije otvaranja izložbe, pa se već dogovara njeno putovanje po ostalim gradovima Hercegovine, ali i odlazak u dijasporu. 

„Već smo dobili poziv za izložbu fotografija i promociju monografija u Londonu", kazao je Martinac ne dvojeći da će i školske ustanove za učenike organizirati posjet izložbi koja svjedoči jednom povijesnom i urbanom razdoblju njihovih predaka.

izlozba

Ne propustite