Polimetabolički sindrom

Priručnik bolesti
Polimetabolički sindrom
Prije više od 40 godina, J. Vague iz Marseillea je istakao da na nizak rizik od bolesti utiče ne samo količina nego i raspodjela masti. Deset godina kasnije, 1966., J.P. Camus prvi je upotrijebio naziv metabolički sindrom i upozorio da je u bolesnika sa šećernom bolešću, hiperlipidemijom i gihtom, povećana ugroženost od krvožilnih bolesti.

Šta je Polimetabolički sindrom?

Prije više od 40 godina, J. Vague iz Marseillea je istakao da na nizak rizik od bolesti utiče ne samo količina nego i raspodjela masti. Deset godina kasnije, 1966., J.P. Camus prvi je upotrijebio naziv metabolički sindrom i upozorio da je u bolesnika sa šećernom bolešću, hiperlipidemijom i gihtom,  povećana ugroženost od krvožilnih bolesti.

Naime, 1968. H. Haller i M. Hanefeld proširili su pojam metaboličkog sindroma i u njega ubrojili pretilost, dislipoproteinemiju šećernu bolest tipa II, giht i povišen krvni tlak. Reaven je naglasio da pod dislipidemijom podrazumijeva povišenje razine triglicerida i sniženje razine HDL-holesterola i uporno smatra da inzulinska rezistencija nije poseban metabolički poremećaj. Riječ je o pojavi anginoznih bolova u prsnom predjelu i tegoba u bolesnika.

Uzork bolesti

Četiri su glavna uroka metaboličkog sindroma:
- pretilost gornjeg dijela tijela 
- poremećaj iskorištavanja glukoze u stanicama,
- povećana koncentracija triglicerida u krvi
- povišen krvni tlak.

LIJEČENJE

U liječenju pretilosti najvažnija je redukcijska dijeta. Postoji i sibutramin, koji smanjuje unos energije, izaziva sitost i izaziva smanjenje potrošnje hrane. Orlistat usporava proizvodnju lipaze, želučanog enzima koji razgrađuje masnoće. Ne povećava serotonin, ali pomaže pri djelovanju.

Ne propustite