Šta je Panhipopituitarizam?

Priručnik bolesti
Šta je Panhipopituitarizam?
Hipofiza je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem smještena na bazi lubanje. Hipofiznim drškom je pričvršćena na hipotalamus i podijeljena na prednji i srednji režanj koji zajedno tvore adenohipofizu.

Šta je Panhipopituitarizam?

Hipofiza je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem smještena na bazi lubanje. Hipofiznim drškom je pričvršćena na hipotalamus i podijeljena na prednji i srednji režanj koji zajedno tvore adenohipofizu.

Uzork bolesti

Niski rast u djetinjstvu može biti rezultat poremećene funkcije hipofize, što dovodi do edovoljnog stvaranja hormona rasta. Ako je uzrok niskog rasta samo nedostatak hormona rasta može nastupiti pubertet. Uzrok može biti tumor hipofize, nepostojanje hipofize ili povreda.

Krivulja rasta, predstavljena sekvencijalnim postavljanjem vrijednosti visine na standardiziranoj shemi rasta, može se kretati od ravne (nema rasta) do vrlo plitke (minimalni rast). Fizikalna oštećenja lica i lubanje također mogu biti povezana s poremećajima hipofize ili njezine funkcije.

Koji su SIMPTOMI?

- izostanak rasta
- usporeni rast (djeca 0-5 godina)
- niski rast (odrasli niži od 5 stopa)
- niski rast (djeca ispod 5)
- odgođeni spolni razvoj u adolescenata
- izostanak spolnog razvoja
- glavobolje
- pretjerana žeđ 
- povećani volumen urina

LIJEČENJE

Terapija hormonima rasta obavezna je u djece sa nedostatkom hormona rasta. Još uvijek ne postoji idealni vremenski raspored liječenja. Ako je nedostatak hormona rasta jedini problem, daje se samo hormon rasta. Ako nije, bit će potrebna terapija drugim hormonima.

Ne propustite